Ziemniaki, mięso i surówka to
dość często robiony obiad w polskich domach, ale przecież z ziemniaków i mięsa
możemy zrobić też inne pyszne dania. Przykładem takiej potrawy są pyzy
ziemniaczane z mięsem. Znajdziemy je w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa, więc
wystarczy je kupić, by bez jakiegokolwiek wysiłku delektować się ich smakiem. Przygotowanie
pyzów ziemniaczanych z mięsem jest jednak bardzo prostej nawet początkującej
gospodyni nie powinno sprawić większego kłopotu. Zachęcam, więc do skorzystania
z poniższego przepisu na pyzy ziemniaczane z mięsem.
Składniki:
1 kg ziemniaków, 20 dag mąki
ziemniaczanej, 1 jajko, 1 do 2 łyżki oliwy, sól.
Składniki na farsz:
30 dag mięsa gotowanego lub
pieczonego, 1 cebula, tłuszcz do jej podsmażenia, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i przestudzić,
a następnie zemleć lub przetrzeć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko,
sól oraz oliwę. Dokładnie wyrobić masę do połączenia wszystkich
składników.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić
na tłuszczu na złoty kolor. Mięso zemleć w maszynce, dodać podsmażoną cebulkę,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić doprawione mięso, Jeżeli będzie zbyt
suche można dodać odrobinę rosołu. Do pyzów ziemniaczanych z mięsem dobrze jest
użyć żeberek lub karkówki, ten rodzaj mięsa jest nieco bardziej tłusty i farsz
z niego nie jest tak suchy. Z masy ziemniaczanej formować rozpłaszczone w dłoni
równej wielkości porcje, w środek, których nakładać farsz Z mięsa. Zlepiać i
formować małe kulki. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać na wrzątek po
kilka sztuk pyzów. Gotować przez około 10 minut do chwili ich wypłynięcia na
wierzch, po czym wyjmować łyżką cedzakową.
Do pyzów ziemniaczanych z mięsem można
przygotować sos pieczarkowy lub pomidorowy i podawać je z surówkami. Można
także zrumienić wędzony boczek lub słoninę. Pyzy ziemniaczane z mięsem
okraszone pachnącym stopionym boczkiem, czy słoniną smakują jednak tak
wspaniale, że nie potrzebują właściwie już żadnych dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz