Jak zrobić pyzy ziemniaczane z mięsem?


Ziemniaki, mięso i surówka to dość często robiony obiad w polskich domach, ale przecież z ziemniaków i mięsa możemy zrobić też inne pyszne dania. Przykładem takiej potrawy są pyzy ziemniaczane z mięsem. Znajdziemy je w ofercie Nowej Piekarni z Łukowa, więc wystarczy je kupić, by bez jakiegokolwiek wysiłku delektować się ich smakiem. Przygotowanie pyzów ziemniaczanych z mięsem jest jednak bardzo prostej nawet początkującej gospodyni nie powinno sprawić większego kłopotu. Zachęcam, więc do skorzystania z poniższego przepisu na pyzy ziemniaczane z mięsem.
Składniki:
1 kg ziemniaków, 20 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 do 2 łyżki oliwy, sól.
Składniki na farsz:
30 dag mięsa gotowanego lub pieczonego, 1 cebula, tłuszcz do jej podsmażenia, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i przestudzić, a następnie zemleć lub przetrzeć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól oraz oliwę. Dokładnie wyrobić masę do połączenia wszystkich składników. 
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu na złoty kolor. Mięso zemleć w maszynce, dodać podsmażoną cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić doprawione mięso, Jeżeli będzie zbyt suche można dodać odrobinę rosołu. Do pyzów ziemniaczanych z mięsem dobrze jest użyć żeberek lub karkówki, ten rodzaj mięsa jest nieco bardziej tłusty i farsz z niego nie jest tak suchy. Z masy ziemniaczanej formować rozpłaszczone w dłoni równej wielkości porcje, w środek, których nakładać farsz Z mięsa. Zlepiać i formować małe kulki. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać na wrzątek po kilka sztuk pyzów. Gotować przez około 10 minut do chwili ich wypłynięcia na wierzch, po czym wyjmować łyżką cedzakową.
Do pyzów ziemniaczanych z mięsem można przygotować sos pieczarkowy lub pomidorowy i podawać je z surówkami. Można także zrumienić wędzony boczek lub słoninę. Pyzy ziemniaczane z mięsem okraszone pachnącym stopionym boczkiem, czy słoniną smakują jednak tak wspaniale, że nie potrzebują właściwie już żadnych dodatków.

Komentarze