Zrobienie domowych pączków wymaga czasu, nieco pracy no i oczywiście pewnych umiejętności. Dlatego bardzo często po prostu kupujemy w piekarniach tradycyjne pączki z różą, czy też bardzo lubiane pączki z budyniem. Jeżeli Jednak chcemy zrobić prawdziwe domowe pączki możemy skorzystać z poniższych wskazówek. Polecam przygotowanie pysznych pączków z budyniem.
Składniki:
1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, 20 dag masła, 20 dag cukru kryształu, 0,5 łyżeczki soli, 7 żółtek, 250 ml mleka, 2 łyżki spirytusu, tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
W dość dużej misce z drożdży, 2 łyżek mąki, 0,5 łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drożdżowego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać roztrzepane żółtka z cukrem oraz sól. Wyrabiać ręką, dodając pozostałe mleko w razie potrzeby. Dalej nie przerywając wyrabiania, dodać roztopione i przestudzone masło i spirytus. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do podwojenia jego objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i lekko rozciągnąć. Jeżeli będziemy przygotowywać pączki z budyniem lub innym nadzieniem, które nakłada się po upieczeniu pączków ciasto musimy rozwałkować na około 2 cm, po czym wykrawać szklanką lub foremką krążki. Wykrojone krążki należy ułożyć w odstępach na obsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką, by nie obeschły i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego podrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażyć pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy smażyć je już bardzo wolno i bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąc z tłuszczu pikając drutem i układać na papierowych ściereczkach do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przestudzone pączki możemy za pomocą szprycy nadziewać wcześniej ugotowanym gęstym budyniem waniliowym. Do tak przygotowanych pączków z budyniem znakomicie będzie pasował cukier puder, którym należy je posypać, a później to już tylko rozkoszować się ich smakiem.
Składniki:
1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, 20 dag masła, 20 dag cukru kryształu, 0,5 łyżeczki soli, 7 żółtek, 250 ml mleka, 2 łyżki spirytusu, tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
W dość dużej misce z drożdży, 2 łyżek mąki, 0,5 łyżki cukru i niewielkiej ilości ciepłego mleka zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drożdżowego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać roztrzepane żółtka z cukrem oraz sól. Wyrabiać ręką, dodając pozostałe mleko w razie potrzeby. Dalej nie przerywając wyrabiania, dodać roztopione i przestudzone masło i spirytus. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do podwojenia jego objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę i lekko rozciągnąć. Jeżeli będziemy przygotowywać pączki z budyniem lub innym nadzieniem, które nakłada się po upieczeniu pączków ciasto musimy rozwałkować na około 2 cm, po czym wykrawać szklanką lub foremką krążki. Wykrojone krążki należy ułożyć w odstępach na obsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką, by nie obeschły i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego podrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażyć pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy smażyć je już bardzo wolno i bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąc z tłuszczu pikając drutem i układać na papierowych ściereczkach do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przestudzone pączki możemy za pomocą szprycy nadziewać wcześniej ugotowanym gęstym budyniem waniliowym. Do tak przygotowanych pączków z budyniem znakomicie będzie pasował cukier puder, którym należy je posypać, a później to już tylko rozkoszować się ich smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz