Trudno sobie wyobrazić śniadanie
bez dobrego wartościowego chleba, czy smacznej świeżutkiej bułeczki. Obecnie w piekarniach mamy tak szeroki wybór
rozmaitych bułek, że nie raz zastanawiamy się, które kupić. Kuszą nas swoim
zapachem, kształtem i wyglądem. Taką właśnie wabiącą swoim wyglądem jest bułka
cięta oferowana przez Nową Piekarnię z Łukowa.
Dla domowych piekarzy podam
sposób przygotowania smacznej pszenno-jęczmiennej bułki ciętej oprószonej
według uznania makiem, sezamem, czy kminkiem.
Składniki:
¼ l maślanki, 4 dag drożdży,
szczypta cukru, 25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki jęczmiennej, 7 dag miękkiego
masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka kminku, 1 łyżka maku, 1 łyżka ziarna
sezamowego, ½ łyżki soli gruboziarnistej.
Przygotowanie:
Maślankę nieco podgrzać, w dużej
misce wymieszać ją z drożdżami i szczyptą cukru, aż do całkowitego ich
rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać obie mąki, dodać sól, całe
jajko i 5 dag masła. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie zupełnie gładkie i
elastyczne. Przykryć i odstawić na około 45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie
zwiększyć swoją objętość. Stolnicę oprószyć mąką, ponownie zagnieść ciasto i
przełożyć je na oprószoną stolnicę. Rozciągnąć ciasto i podzielić na 15 równych
części. Z każdej części ciasta uformować kolisty kształt bułki ciętej.
Zachowując odstępy układać na natłuszczonej blasze, po czym odstawić na 30
minut do w wyrośnięcia. Bułki ponacinać promieniście od środka i posmarować
pędzelkiem umoczonym w wodzie. Każdą bułkę ciętą posypać kminkiem, makiem,
sezamem lub solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w
temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kolor każdej upieczonej już bułki ciętej
powinien być złoty a skórka chrupiąca.
Doskonała domowa świeżutka bułka
cięta smakuje wyśmienicie, czy to podana z dobrym masełkiem, czy twarożkiem zawsze
będzie znakomitym pieczywem na śniadanie.
Komentarze
Prześlij komentarz