Domowe bułki cięte


Trudno sobie wyobrazić śniadanie bez dobrego wartościowego chleba, czy smacznej świeżutkiej bułeczki.  Obecnie w piekarniach mamy tak szeroki wybór rozmaitych bułek, że nie raz zastanawiamy się, które kupić. Kuszą nas swoim zapachem, kształtem i wyglądem. Taką właśnie wabiącą swoim wyglądem jest bułka cięta oferowana przez Nową Piekarnię z Łukowa.
Dla domowych piekarzy podam sposób przygotowania smacznej pszenno-jęczmiennej bułki ciętej oprószonej według uznania makiem, sezamem, czy kminkiem.
Składniki:
¼ l maślanki, 4 dag drożdży, szczypta cukru, 25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki jęczmiennej, 7 dag miękkiego masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka kminku, 1 łyżka maku, 1 łyżka ziarna sezamowego, ½ łyżki soli gruboziarnistej.
Przygotowanie:
Maślankę nieco podgrzać, w dużej misce wymieszać ją z drożdżami i szczyptą cukru, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać obie mąki, dodać sól, całe jajko i 5 dag masła. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie zupełnie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około 45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Stolnicę oprószyć mąką, ponownie zagnieść ciasto i przełożyć je na oprószoną stolnicę. Rozciągnąć ciasto i podzielić na 15 równych części. Z każdej części ciasta uformować kolisty kształt bułki ciętej. Zachowując odstępy układać na natłuszczonej blasze, po czym odstawić na 30 minut do w wyrośnięcia. Bułki ponacinać promieniście od środka i posmarować pędzelkiem umoczonym w wodzie. Każdą bułkę ciętą posypać kminkiem, makiem, sezamem lub solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Kolor każdej upieczonej już bułki ciętej powinien być złoty a skórka chrupiąca.
Doskonała domowa świeżutka bułka cięta smakuje wyśmienicie, czy to podana z dobrym masełkiem, czy twarożkiem zawsze będzie znakomitym pieczywem na śniadanie.

Komentarze