Ciekawy sposób podania pierogów z owocami


Jesienną, czy zimową porą wybornie smakują nam pierogi ruskie, z kapustą, czy mięsem, ale lato to czas pierogów z owocami. Są lekkie, bardzo smaczne i lubiane szczególnie przez dzieci. Do przygotowania takich pierogów z owocami doskonałe są zwłaszcza truskawki, czy jagody, i to właśnie z tymi owocami pierogi zawsze smakują mi najbardziej. Możemy je również nieco uatrakcyjnić podając je z sosem z lodów i zmiksowanych owoców, tak jak w poniższym przepisie.
Składniki na ciasto:
35 dag mąki pszennej, ½ szklanki bardzo ciepłej wody, 1 łyżka stopionego masła, duża szczypta soli, 1 jajko.
Pozostałe składniki do pierogów z owocami:
30 do 40 niedużych truskawek lub około 0,5 kg dowolnych owoców na przykład jagód, po około 0,5 łyżeczki cukru do każdego pieroga, ponadto do podania pierogów z owocami około 250 ml dobrych lodów śmietankowych, 0,5 kg truskawek lub jagód, w zależności, jakich owoców użyjemy do pierogów, 3 do 4 łyżeczki płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, mieszając powoli wlewać dobrze ciepłą wodę, dodać masło, szczyptę soli, wbić całe jajko. Dłonią wymieszać wszystkie składniki, po czym zagnieść na gładkie, lśniące, odchodzące od ręki ciasto. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie szybko zagnieść ciasto. Przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką powycinać kółka. Na środku każdego układać oczyszczoną truskawkę lub łyżeczkę jagód, posypać cukrem i zlepiać każdy pieróg.
W dość dużym garnku zagotować posoloną wodę. Należy pamiętać, że pierogi z owocami nie mogą zbyt długo czekać na gotowanie, gdyż sok z owoców może wyciekać, a pierogi mogą się wtedy rozklejać. Pierogi z owocami wrzucać na wrzątek i gotować około 3 minut od ich wypłynięcia, po czym łyżką cedzakową wyjmować. Lekko miękkie lody zmiksować z oczyszczonymi owocami. Na talerzu położyć porcję pierogów z owocami, polać przygotowanym lodowym sosem i posypać wcześniej uprażonymi płatkami migdałów.
Podanie w ten sposób pierogów z owocami obficie oblanymi sosem przygotowanym z lodów i owoców, dodatkowo dekoracyjnie posypanych płatkami migdałów znacznie uatrakcyjni proste danie, jakim są pierogi z owocami.

Komentarze