Jesienną, czy zimową porą wybornie
smakują nam pierogi ruskie, z kapustą, czy mięsem, ale lato to czas pierogów z
owocami. Są lekkie, bardzo smaczne i lubiane szczególnie przez dzieci. Do
przygotowania takich pierogów z owocami doskonałe są zwłaszcza truskawki, czy
jagody, i to właśnie z tymi owocami pierogi zawsze smakują mi najbardziej. Możemy
je również nieco uatrakcyjnić podając je z sosem z lodów i zmiksowanych owoców,
tak jak w poniższym przepisie.
Składniki na ciasto:
35 dag mąki pszennej, ½ szklanki
bardzo ciepłej wody, 1 łyżka stopionego masła, duża szczypta soli, 1 jajko.
Pozostałe składniki do pierogów z
owocami:
30 do 40 niedużych truskawek lub
około 0,5 kg dowolnych owoców na przykład jagód, po około 0,5 łyżeczki cukru do
każdego pieroga, ponadto do podania pierogów z owocami około 250 ml dobrych
lodów śmietankowych, 0,5 kg truskawek lub jagód, w zależności, jakich owoców
użyjemy do pierogów, 3 do 4 łyżeczki płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, mieszając
powoli wlewać dobrze ciepłą wodę, dodać masło, szczyptę soli, wbić całe jajko. Dłonią
wymieszać wszystkie składniki, po czym zagnieść na gładkie, lśniące, odchodzące
od ręki ciasto. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i
pozostawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie szybko zagnieść ciasto.
Przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką powycinać
kółka. Na środku każdego układać oczyszczoną truskawkę lub łyżeczkę jagód,
posypać cukrem i zlepiać każdy pieróg.
W dość dużym garnku zagotować
posoloną wodę. Należy pamiętać, że pierogi z owocami nie mogą zbyt długo czekać
na gotowanie, gdyż sok z owoców może wyciekać, a pierogi mogą się wtedy
rozklejać. Pierogi z owocami wrzucać na wrzątek i gotować około 3 minut od ich
wypłynięcia, po czym łyżką cedzakową wyjmować. Lekko miękkie lody zmiksować z
oczyszczonymi owocami. Na talerzu położyć porcję pierogów z owocami, polać
przygotowanym lodowym sosem i posypać wcześniej uprażonymi płatkami migdałów.
Podanie w ten sposób pierogów z
owocami obficie oblanymi sosem przygotowanym z lodów i owoców, dodatkowo
dekoracyjnie posypanych płatkami migdałów znacznie uatrakcyjni proste danie,
jakim są pierogi z owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz