Wypieki z ciasta francuskiego cieszą się dużą
popularnością. Możemy z niego przygotować smaczne paszteciki z kapustą, rożki
francuskie na pikantnie, tarty oraz roladki. Ale to nie wszystko. Dla wielu z
nas ciasto francuskie to przede wszystkim słodkości. Rożki francuskie z konfiturami,
rogaliki z kremem oraz wymyślne ciasteczka, to prawdziwy obiekt pożądania dla
miłośników tego listkowego specjału. Przepis na słodkie rożki francuskie można
odnaleźć na niniejszym blogu. Tu zaś prezentuję przepis na "kuzyna" rożka
francuskiego, czyli rogalika francuskiego z czekoladą.
Składniki na 24 sztuki:
500 g mrożonego ciasta francuskiego, 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
(może być z bakaliami), 1 żółtko, 1 łyżeczka słodkiej śmietanki, cukier
kryształ do posypania
Wykonanie:
Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć i pozostawić na 30 minut w pokojowej
temperaturze. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować rozmrożone wcześniej ciasto.
Placek pokroić na kwadraty o boku 10 centymetrów. Z każdego kwadratu utworzyć
dwa jednakowe trójkąty. Czekoladę połamać na kostki. Na każdym trójkącie ułożyć
kostkę czekolady, zawinąć, zaczynając od podstawy trójkąta. Mocno zlepić
brzegi, aby rozpuszczona podczas pieczenia czekolada nie wypłynęła na zewnątrz.
Uformować rogaliki i przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem. Żółtko
roztrzepać razem ze słodką śmietanką i posmarować tym rogaliki. Na koniec
posypać kryształkami cukru. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury
200 stopni. Piec przez 15 do 20 minut.
Rogaliki i rożki
francuskie są popularne nie tylko wśród miłośników tego gatunku ciasta. Dla
wielu zapracowanych osób, gotowe ciasto francuskie to szybka możliwość
przygotowania czegoś słodkiego dla (nie)spodziewanych gości.
Komentarze
Prześlij komentarz