Łakocie po francusku

Wypieki z ciasta francuskiego cieszą się dużą popularnością. Możemy z niego przygotować smaczne paszteciki z kapustą, rożki francuskie na pikantnie, tarty oraz roladki. Ale to nie wszystko. Dla wielu z nas ciasto francuskie to przede wszystkim słodkości. Rożki francuskie z konfiturami, rogaliki z kremem oraz wymyślne ciasteczka, to prawdziwy obiekt pożądania dla miłośników tego listkowego specjału. Przepis na słodkie rożki francuskie można odnaleźć na niniejszym blogu. Tu zaś prezentuję przepis na "kuzyna" rożka francuskiego, czyli rogalika francuskiego z czekoladą.

Składniki na 24 sztuki:
500 g mrożonego ciasta francuskiego, 1,5 tabliczki mlecznej czekolady (może być z bakaliami), 1 żółtko, 1 łyżeczka słodkiej śmietanki, cukier kryształ do posypania

Wykonanie:
Ciasto wyjąć z opakowania, rozwinąć i pozostawić na 30 minut w pokojowej temperaturze. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować rozmrożone wcześniej ciasto. Placek pokroić na kwadraty o boku 10 centymetrów. Z każdego kwadratu utworzyć dwa jednakowe trójkąty. Czekoladę połamać na kostki. Na każdym trójkącie ułożyć kostkę czekolady, zawinąć, zaczynając od podstawy trójkąta. Mocno zlepić brzegi, aby rozpuszczona podczas pieczenia czekolada nie wypłynęła na zewnątrz. Uformować rogaliki i przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem. Żółtko roztrzepać razem ze słodką śmietanką i posmarować tym rogaliki. Na koniec posypać kryształkami cukru. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec przez 15 do 20 minut.

Rogaliki i rożki francuskie są popularne nie tylko wśród miłośników tego gatunku ciasta. Dla wielu zapracowanych osób, gotowe ciasto francuskie to szybka możliwość przygotowania czegoś słodkiego dla (nie)spodziewanych gości.

Komentarze