Zdrowa i wartościowa soczewica w pysznych pyzach


Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, ma wiele wartości odżywczych a więc też właściwości zdrowotnych. Zawiera przede wszystkim bogactwo wartościowego białka, jest źródłem potasu, żelaza, czy kwasu foliowego. Soczewica może być doskonałą alternatywą dla mięsa, gdyż zawarte w niej białko odżywczo zbliżone jest do białka zwierzęcego znajdującego się w mięsie. Połączenie w posiłkach soczewicy z innymi produktami roślinnymi znakomicie uzupełnia brakujące w niej aminokwasy. Takimi komponującymi się z soczewicą produktami są zboża, czy ziemniaki, dlatego na przykład pierogi z soczewicą, czy pyzy z soczewicą stanowią bardzo zdrowe wartościowe posiłki. Trzeba zaznaczyć, że białko soczewicy zaraz po białku soi jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem roślinnym, aby jednak uniknąć jego straty należy soczewicę solić pod koniec gotowania. Soczewica jest, więc bardzo dobra nie tylko w diecie wegetariańskiej, ale wzbogaci w wartościowe białko każdą dietę. Wprowadzajmy ją, więc do naszych posiłków w pysznych daniach niezależnie czy zrobimy z niej nadzienie do krokietów, pierogów czy też pyzów z soczewicą, na które przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
1 szklanka soczewicy zielonej, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie nadzienia z soczewicy:
Soczewicę należy ugotować w wodzie. Podsmażyć posiekaną cebulkę dodać posiekany czosnek i razem delikatnie zarumienić. Dodać odcedzoną i przetartą soczewicę, przyprawić pieprzem i solą a następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki na pyzy:
50dag ziemniaków, 20 dag mąki ziemniaczanej, 1-2 jajka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Wykonanie:
Dzień przed przygotowaniem pyzów z soczewicą ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Do masy dodać jajka, oliwę i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku i dokładnie wyrobić. Z masy ziemniaczanej formować rozpłaszczone w dłoni równej wielkości porcje, w środek, których nakładać porcje wcześniej przygotowanego farszu z soczewicy, dokładnie zlepić, nadając ciastu kulisty kształt. Pyzy z soczewicą wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez około 10 minut do chwili ich wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączone ułożyć na półmisku.
Pyzy z soczewicą podawać polane masłem z bułką tartą oraz zestawem surówek.

Komentarze