Soczewica to jedna z
najzdrowszych roślin strączkowych, ma wiele wartości odżywczych a więc też
właściwości zdrowotnych. Zawiera przede wszystkim bogactwo wartościowego białka,
jest źródłem potasu, żelaza, czy kwasu foliowego. Soczewica może być doskonałą
alternatywą dla mięsa, gdyż zawarte w niej białko odżywczo zbliżone jest do
białka zwierzęcego znajdującego się w mięsie. Połączenie w posiłkach soczewicy
z innymi produktami roślinnymi znakomicie uzupełnia brakujące w niej aminokwasy.
Takimi komponującymi się z soczewicą produktami są zboża, czy ziemniaki,
dlatego na przykład pierogi z soczewicą, czy pyzy z soczewicą stanowią bardzo
zdrowe wartościowe posiłki. Trzeba zaznaczyć, że białko soczewicy zaraz po
białku soi jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem roślinnym, aby
jednak uniknąć jego straty należy soczewicę solić pod koniec gotowania. Soczewica
jest, więc bardzo dobra nie tylko w diecie wegetariańskiej, ale wzbogaci w
wartościowe białko każdą dietę. Wprowadzajmy ją, więc do naszych posiłków w
pysznych daniach niezależnie czy zrobimy z niej nadzienie do krokietów,
pierogów czy też pyzów z soczewicą, na które przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
1 szklanka soczewicy zielonej, 1
mała cebula, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie nadzienia z soczewicy:
Soczewicę należy ugotować w
wodzie. Podsmażyć posiekaną cebulkę dodać posiekany czosnek i razem delikatnie
zarumienić. Dodać odcedzoną i przetartą soczewicę, przyprawić pieprzem i solą a
następnie wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki na pyzy:
50dag ziemniaków, 20 dag mąki
ziemniaczanej, 1-2 jajka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.
Wykonanie:
Dzień przed przygotowaniem pyzów
z soczewicą ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Do masy dodać jajka, oliwę i mąkę
ziemniaczaną. Doprawić do smaku i dokładnie wyrobić. Z masy ziemniaczanej
formować rozpłaszczone w dłoni równej wielkości porcje, w środek, których
nakładać porcje wcześniej przygotowanego farszu z soczewicy, dokładnie zlepić,
nadając ciastu kulisty kształt. Pyzy z soczewicą wrzucać partiami do osolonej
wrzącej wody i gotować przez około 10 minut do chwili ich wypłynięcia na
wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączone ułożyć na półmisku.
Pyzy z
soczewicą podawać polane masłem z bułką tartą oraz zestawem surówek.
Komentarze
Prześlij komentarz