Potrawy z mąki i ziemniaków cieszą się w naszym kraju
dużą popularnością. Mają długą, czasami też barwną historię. Pierogi, kluski,
kopytka, pyzy, to ogromne bogactwo polskiej tradycji kulinarnej. Wiele z tych
potraw posiada swoje regionalne nazwy, które w innych częściach kraju nic
nikomu nie mówią. Jedną z potraw o wielu typach i nazwach są popularne w całym
kraju pyzy.
Pyzy, czyli kluski o kulistym bądź owalnym kształcie,
powstają przeważne na dwa sposoby. Pierwszy sposób to przygotowanie ciasta z
mąki, drożdżowego rozczynu, mleka, jaj i masła. Po wyrobieniu i ukształtowaniu w
kule, gotuje się je we wrzątku lub na parze. W różnych regionach tak przygotowane
pyzy występują pod nazwami – pampuchy, parowańce, niekiedy buchty. Jedna z
bardziej oryginalnych nazw to „kluchy na łachu”, a to z tego powodu, że w
trakcie gotowania na parze leżą one na przymocowanej do garnka ścierce. Pyzy
można podawać polane masłem, okraszone cebulką lub skwarkami. Można też
przygotować je z nadzieniem. Mogą to być pyzy z mięsem, pyzy z soczewicą,
kaszą lub niekiedy z owocami.
Drugi popularny i chyba najczęściej stosowany sposób
polega na połączeniu ugotowanych i surowych utartych ziemniaków z mąką
ziemniaczaną, wyrobieniu odpowiedniej konsystencji, uformowaniu kulek i
ugotowaniu we wrzątku. Również i w tym przypadku można przygotować pyzy z soczewicą,
mięsem lub podać je polane masłem lub smażonym boczkiem.
Warto nadmienić, że niektóre pyzy pod swoimi
regionalnymi nazwami, znajdują się na ministerialnej liście produktów
tradycyjnych. Wpis taki podkreśla znaczenie, oryginalność i jakość danego
produktu.
Pyzy znakomicie
sprawdzą się na obiad lub kolację. Niezależnie czy będą to pyzy ziemniaczane,
pyzy z soczewicą czy z mięsem, wspaniale nas posilą w duchu polskiej
tradycyjnej kuchni.
Komentarze
Prześlij komentarz