Słów kilka o pyzach

Potrawy z mąki i ziemniaków cieszą się w naszym kraju dużą popularnością. Mają długą, czasami też barwną historię. Pierogi, kluski, kopytka, pyzy, to ogromne bogactwo polskiej tradycji kulinarnej. Wiele z tych potraw posiada swoje regionalne nazwy, które w innych częściach kraju nic nikomu nie mówią. Jedną z potraw o wielu typach i nazwach są popularne w całym kraju pyzy.
Pyzy, czyli kluski o kulistym bądź owalnym kształcie, powstają przeważne na dwa sposoby. Pierwszy sposób to przygotowanie ciasta z mąki, drożdżowego rozczynu, mleka, jaj i masła. Po wyrobieniu i ukształtowaniu w kule, gotuje się je we wrzątku lub na parze. W różnych regionach tak przygotowane pyzy występują pod nazwami – pampuchy, parowańce, niekiedy buchty. Jedna z bardziej oryginalnych nazw to „kluchy na łachu”, a to z tego powodu, że w trakcie gotowania na parze leżą one na przymocowanej do garnka ścierce. Pyzy można podawać polane masłem, okraszone cebulką lub skwarkami. Można też przygotować je z nadzieniem. Mogą to być pyzy z mięsem, pyzy z soczewicą, kaszą lub niekiedy z owocami.
Drugi popularny i chyba najczęściej stosowany sposób polega na połączeniu ugotowanych i surowych utartych ziemniaków z mąką ziemniaczaną, wyrobieniu odpowiedniej konsystencji, uformowaniu kulek i ugotowaniu we wrzątku. Również i w tym przypadku można przygotować pyzy z soczewicą, mięsem lub podać je polane masłem lub smażonym boczkiem.
Warto nadmienić, że niektóre pyzy pod swoimi regionalnymi nazwami, znajdują się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Wpis taki podkreśla znaczenie, oryginalność i jakość danego produktu.
Pyzy znakomicie sprawdzą się na obiad lub kolację. Niezależnie czy będą to pyzy ziemniaczane, pyzy z soczewicą czy z mięsem, wspaniale nas posilą w duchu polskiej tradycyjnej kuchni.

Komentarze