Doczekaliśmy się czasów, w których marnowanie
pożywienia stało się dość częstym przypadkiem. Po weekendach lub okresach
świątecznych, można się natknąć w śmietnikach na ślady nieracjonalnego
zakupowego szaleństwa.
Bardzo często problem ten dotyczy pieczywa. Są jednak sposoby na uniknięcie
takich sytuacji. Producenci pieczywa dostarczają do sklepów chleby o
zróżnicowanej wielkości. Możemy więc, w zależności od naszych potrzeb,
wybrać typowy chleb baltonowski o wadze 500 lub 300 gramów. Kupując większą
ilość bochenków możemy kilka z nich zamrozić. Możemy też skorzystać z oferty
pieczywa na wagę. W dobrej piekarni można zakupić chleb kanapkowy na wagę,
chleb wieloziarnisty na wagę, chleb z blaszki i kilka innych. W dawnych czasach
wyrzucanie chleba było nie do pomyślenia. Na wsiach pieczono chleby niemal na
cały tydzień i zjadano je do ostatka, mimo że pod koniec tygodnia były już
czerstwawe i często dało się słyszeć charakterystyczny pisk noża podczas
krojenia. Jeżeli jednak pozostawały kawałki czerstwego chleba, ludzie
wykorzystywali go w inny sposób, choćby w postaci słodkich przekąsek.
Składniki:
Kilka kromek czerstwego chleba, 2 jajka, 0,5 l mleka, 5 dag cukru, 2
łyżki cukru waniliowego, cynamon, 10 dag masła
Wykonanie:
Jajka roztrzepać z mlekiem i cukrem. W płynie zanurzać kromki chleba, po
wyjęciu lekko osączając. Masło roztopić na patelni i smażyć kromki z obu stron
na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na talerz i posypać cukrem waniliowym i
cynamonem.
Z czerstwego chleba razowego wytwarzano jeszcze kilka
innych przekąsek, a były to pierniki, czasem też babki. Na obiad lub kolację z takiego
chleba można było przygotować smaczne kotleciki, a jako napitek wytwarzano kwas
chlebowy.
Niestety wiele chlebów czerstwieje
dziś jakby inaczej, często bardziej się psują i pleśnieją. Niekiedy może mieć
to związek z dodatkiem substancji przedłużających świeżość i trwałość chleba oraz
niewłaściwym przechowywaniem. Jeżeli jednak mamy dobry gatunkowo chleb,
postarajmy się o jego pełne wykorzystanie.
Komentarze
Prześlij komentarz