Rożek z pieczarkami to jedna z wielu popularnych
przekąsek. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Możemy
się nim posilić w trakcie długiej podróży lub podczas wycieczki. Rożek z
pieczarkami to również smaczny dodatek do czerwonego barszczu, więc idealnie sprawdzi
się na obiad dla całej rodziny. Poniżej przepis na rożki z pieczarkami z ciasta
półfrancuskiego.
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej, 40 g drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1
jajko, 2 żółtka, 220 g śmietany 18%, 150 g masła
Składniki na nadzienie:
500 g pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować farsz. Pieczarki oczyścić, następnie zemleć, polać sokiem z
cytryny. W garnku rozgrzać masło i olej, przełożyć do niego pieczarki. Smażyć
do momentu odparowania soku. Dodać posiekane cebule i smażyć jeszcze przez
kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i
odstawić.
Przygotować ciasto. Drożdże rozpuścić z letnim mlekiem, dodać cukier i
łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,
dodać jajko, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Składniki wymieszać i
zagnieść wolne ciasto. Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt o
wymiarach 20 x 30 centymetrów, obłożyć cienkimi plastrami schłodzonego masła,
zwinąć w rulon i ponownie rozwałkować. Zwijanie i wałkowanie powtarzać cztery
razy, następnie ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto
podzielić na dwie części, cienko rozwałkować i wykrawać kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładać farsz i zlepiać w trójkąty, następnie
posmarować roztrzepanym białkiem. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do
pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni. Wyjąc jak się zarumienią.
Rożek z
pieczarkami to przekąska, którą można wykonać na wiele sposobów. Może to być gotowe
ciasto francuskie, ciasto kruche lub drożdżowe. Smakować będzie równie dobrze.
Komentarze
Prześlij komentarz