Często ludzie mylą
pyzy i knedle, twierdząc, że jest to jedno i to samo. Prawda jest jednak inna i
pyzy i knedle nie są tym samym daniem. Spór o to czy jest to samo cały czas
trwa. W przepisie na pyzy z soczewicą oraz marchewką trzeba jedną czwartą
kilograma surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, a następnie dodać do ugotowanej
reszty. Pomimo, że nadzienie to soczewica, marchewka oraz pietruszka i wygląda
bez jakichkolwiek szaleństw, to nic bardziej mylnego, bo nasycić się można.
Dlatego chciałem was zaprosić do zrobienia dania, jakim są pyzy z soczewicą i
marchewką.
Składniki:
- 50 dag ziemniaków;
- pięć łyżek mąki pszennej;
- jedno jajko;
- 0.75 szklanki soczewicy zielonej;
- dwie szklanki wody;
- trzy marchewki;
- jedna pietruszka;
- dwie średnie cebule;
- dwie łyżki oleju;
- przyprawy do smaku takie jak: sól, pieprz, papryka słodka
i ostra;
Czas na przejście do
przygotowania naszych pyzów z soczewicą i marchewką. Na początku musimy opłukać
soczewicę i dodać do gotującej się, osolonej wody. Pamiętajmy, aby gotować na
małym ogniu przez około 25 minut. Teraz obieramy marchewkę, pietruszkę oraz
jedną cebulę i dodajemy do soczewicy w połowie gotowania. Po tym czasie
studzimy i zmielmy lub zmiksujmy to. Naszą drugą cebulę musimy pokroić w drobną
kostkę, zrumieńmy ją na oleju i dodajmy do soczewicy. Następnie to przyprawiamy
solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i wymieszajmy to. Teraz myjemy obrane
w międzyczasie ziemniaki, odkładamy 0.75 kilograma a resztę kroimy w kostkę i
gotujemy w osolonej wodzie. I dokładnie je rozgniatamy i studzimy. Ziemniaki,
które odłożyli ścieramy na drobnej tarce, odciskamy przez ściereczkę i dodajemy
surowe ziemniaki do ugotowanych. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i partiami
dodajemy mąkę oraz wyrabiamy ciasto. Teraz formujemy kilka wałów z ciasta o
średnicy około 3 cm. Kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i z każdego formujemy w
dłoni kulkę. Kolejnym krokiem jest spłaszczenie ich nakładanie na środek porcji
farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i dalej formujemy kulkę. Pyzy gotujemy
w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Na koniec odcedzamy i przelewamy
zimną wodą.
Możemy podawać je np. posypane z dowolnymi kiełkami. Mamy teraz
smaczne i zdrowe pyzy z soczewicą oraz marchewką. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz