Pyzy z soczewicą oraz marchewką.



  Często ludzie mylą pyzy i knedle, twierdząc, że jest to jedno i to samo. Prawda jest jednak inna i pyzy i knedle nie są tym samym daniem. Spór o to czy jest to samo cały czas trwa. W przepisie na pyzy z soczewicą oraz marchewką trzeba jedną czwartą kilograma surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, a następnie dodać do ugotowanej reszty. Pomimo, że nadzienie to soczewica, marchewka oraz pietruszka i wygląda bez jakichkolwiek szaleństw, to nic bardziej mylnego, bo nasycić się można. Dlatego chciałem was zaprosić do zrobienia dania, jakim są pyzy z soczewicą i marchewką.
Składniki:
- 50 dag ziemniaków;
- pięć łyżek mąki pszennej;
- jedno jajko;
- 0.75 szklanki soczewicy zielonej;
- dwie szklanki wody;
- trzy marchewki;
- jedna pietruszka;
- dwie średnie cebule;
- dwie łyżki oleju;
- przyprawy do smaku takie jak: sól, pieprz, papryka słodka i ostra;
  Czas na przejście do przygotowania naszych pyzów z soczewicą i marchewką. Na początku musimy opłukać soczewicę i dodać do gotującej się, osolonej wody. Pamiętajmy, aby gotować na małym ogniu przez około 25 minut. Teraz obieramy marchewkę, pietruszkę oraz jedną cebulę i dodajemy do soczewicy w połowie gotowania. Po tym czasie studzimy i zmielmy lub zmiksujmy to. Naszą drugą cebulę musimy pokroić w drobną kostkę, zrumieńmy ją na oleju i dodajmy do soczewicy. Następnie to przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i wymieszajmy to. Teraz myjemy obrane w międzyczasie ziemniaki, odkładamy 0.75 kilograma a resztę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. I dokładnie je rozgniatamy i studzimy. Ziemniaki, które odłożyli ścieramy na drobnej tarce, odciskamy przez ściereczkę i dodajemy surowe ziemniaki do ugotowanych. Wbijamy jajko, przyprawiamy solą i partiami dodajemy mąkę oraz wyrabiamy ciasto. Teraz formujemy kilka wałów z ciasta o średnicy około 3 cm. Kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i z każdego formujemy w dłoni kulkę. Kolejnym krokiem jest spłaszczenie ich nakładanie na środek porcji farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i dalej formujemy kulkę. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną. Na koniec odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  Możemy podawać je np. posypane z dowolnymi kiełkami. Mamy teraz smaczne i zdrowe pyzy z soczewicą oraz marchewką. Smacznego!

Komentarze