Pączki z budyniem wydają się tematem oklepanym i już nie do końca wykorzystywanym. Pewnie dlatego, że w dzisiejszych czasach wystarczy, że pójdziemy sobie do sklepu lub cukierni i mamy mnóstwo pączków z budyniem lub innym nadzieniem. Ja często lubię domowe pączki, które są najsmaczniejsze i praktycznie długo świeże. Nie skupiam się na jednym przepisie, tylko lubię poeksperymentować. Tak i jest w tym przypadku. Proste i smaczne pączki z budyniem. Oczywiście można by dać inne nadzienie, ale ja dziś zaproponuje właśnie budyń.
Składniki:
- jeden kg mąki pszennej;
- jedna margaryna;
- 10 dag drożdży;
- dwie łyżki oleju;
- jeden budyń waniliowy;
- sześć żółtek;
- dwa całe jajka;
- dwie łyżki spirytusu;
Czas na przygotowanie
naszych pączków z budyniem. Na początku musimy pokroić margarynę do miski w
kawałki, następnie na naszą margarynę zalewamy, ugotowany w między czasie,
ciepły budyń w wodzie. Jeżeli chodzi o proporcję to użyłem tak jak było podane
w przepisie, czyli półtorej szklanki wody oraz półtorej szklanki cukru. Teraz
musimy mieszać to łyżką, aż się rozpuści nasza margaryna. Następnie na to
kruszymy drożdże, dodajemy mąkę, jajka oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto a na
końcu dodajemy dwie łyżki oleju. Czekamy do momentu, kiedy dobrze wyrosną.
Ostatnim etapem jest smażenie pączków w głębokim tłuszczu do momentu, kiedy
zaczną być fajne rumiane.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz