Przepis na pierogi z kaszą gryczaną.


  Moda na zdrową żywność trwa. Dlatego zaproponuje wam przepis na pierogi z kaszą gryczaną. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa. Do przyrządzenia pierogów z kaszą gryczaną będziemy potrzebować poniższych składników.
Składniki:
- 50 dag kaszy gryczanej;
- 30 dag fety twardej;
- 1 pęczek świeżej mięty (nie musimy żałować i może być całkiem sporo);
- kilka ząbków czosnku przepuszczonych przez prasę;
- 2-3 jaja,
- 1 cebula;
- 20 dag pieczarek;
- 3 łyżki oleju;
- 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy;
- 120 ml oleju;
- około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2-5 minut);
  Teraz czas przejść do wykonania naszych pierogów. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, a kiedy przestygnie dodajemy do niej rozgniecioną widelcem fetę, pociętą mięte oraz również przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli jest zbyt sypki dodaje troszkę masła.. Potem musimy pokroić drobno cebulę i pieczarki, lekko je poddusić i dodajemy do farszu. Doprawiamy farsz pieprzem i majerankiem.
Przepis na ciasto na pierogi
    Mąkę należy połączyć z solą, olejem i ciągle mieszamy w mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy. Potem dodajemy po trochu bardzo gorącej wody. Jeżeli robimy to ręcznie musimy uważać, aby się nie poparzyć. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto łatwo odchodzące od ręki. Kolejnym krokiem jest przykrycie ściereczką i pozostawienie na 10-15 minut, żeby odpoczęło. Ostatnim etapem jest wałkowanie i nadziewanie naszym farszem. I tym o to sposobem mamy przepyszne i zdrowe pierogi z kaszą gryczaną. Smacznego!

Komentarze