Przepis na krówkę


Krówki to znakomite, choć bardzo słodkie cukierki znane niemal każdemu w Polsce. Być może nieco mniej znane jest ciasto o tej samej nazwie krówka, jest ono jednak wspaniałym godnym polecenia deserem podam, więc na nie przepis.
Składniki na krówkę:
2 jajka, 300 g mąki, ½ kostki margaryny, 1 kostka masła, ½ szklanki cukru pudru oraz 3 łyżki cukru pudru do kremu, 500 ml mleka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 i ½ budyniu waniliowego, 1 puszka masy kajmakowej.
Wykonanie krówki:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ½ kostki margaryny, ½ szklanki cukru pudru, i wysiekać nożem. Dodać całe jajka, 2 łyżki miodu oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, po czym wszystko starannie zagnieść na kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części, a następnie każdą z nich rozwałkować na placek tej samej wielkości, po czym wyłożyć na wcześniej przygotowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.  Każdy placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
Zrobić budyniowy krem. Z zimnego mleka odlać ½ szklanki i rozprowadzić w tym proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, do wrzącego mleka dolać proszek budyniowy rozprowadzony w zimnym mleku i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Odstawić z ognia i ostudzić. Masło mikserem utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie do utartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń i dokładnie miksować na puszysty krem. Na koniec dołożyć czubatą łyżkę kajmaku i ponownie zmiksować.
Przełożyć krówkę. Posmarować kruchy spód połową kremu budyniowego, przykryć drugim plackiem kruchym, posmarować masą kajmakową, przykryć trzecim plackiem, a na wierzch posmarować pozostałą połową budyniowego kremu.
Tak przygotowane ciasto krówka można udekorować startą czekoladą deserową, posiekanymi orzechami, płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

Krówka to wspaniały słodki i sycący deser, to wypiek, który najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach, kiedy kruche placki nawilgną pysznym budyniowym kremem.

Komentarze