Krówki to znakomite, choć bardzo
słodkie cukierki znane niemal każdemu w Polsce. Być może nieco mniej znane jest
ciasto o tej samej nazwie krówka, jest ono jednak wspaniałym godnym polecenia
deserem podam, więc na nie przepis.
Składniki na krówkę:
2 jajka, 300 g mąki, ½ kostki
margaryny, 1 kostka masła, ½ szklanki cukru pudru oraz 3 łyżki cukru pudru do
kremu, 500 ml mleka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 i ½ budyniu
waniliowego, 1 puszka masy kajmakowej.
Wykonanie krówki:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ½
kostki margaryny, ½ szklanki cukru pudru, i wysiekać nożem. Dodać całe jajka, 2
łyżki miodu oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, po czym wszystko starannie
zagnieść na kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części, a następnie
każdą z nich rozwałkować na placek tej samej wielkości, po czym wyłożyć na
wcześniej przygotowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Każdy placek wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec około 15 minut do
lekkiego zrumienienia.
Zrobić budyniowy krem. Z zimnego mleka
odlać ½ szklanki i rozprowadzić w tym proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować,
do wrzącego mleka dolać proszek budyniowy rozprowadzony w zimnym mleku i cały
czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Odstawić z ognia i ostudzić. Masło mikserem
utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie do utartego masła małymi porcjami
dodawać zimny budyń i dokładnie miksować na puszysty krem. Na koniec dołożyć
czubatą łyżkę kajmaku i ponownie zmiksować.
Przełożyć krówkę. Posmarować kruchy
spód połową kremu budyniowego, przykryć drugim plackiem kruchym, posmarować
masą kajmakową, przykryć trzecim plackiem, a na wierzch posmarować pozostałą połową
budyniowego kremu.
Tak przygotowane ciasto krówka
można udekorować startą czekoladą deserową, posiekanymi orzechami, płatkami
migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Krówka to wspaniały słodki i
sycący deser, to wypiek, który najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach, kiedy
kruche placki nawilgną pysznym budyniowym kremem.
Komentarze
Prześlij komentarz