Słodkości ciąg dalszy. Chciałbym was zaprosić do zrobienia mega słodkiego białego bloku chałwowego. Sam w sobie blok jest słodki a tu jest wersja z chałwą. Nie jest to ciasto, które można jeść codziennie i w każdych ilościach, bo po prostu się zasłodzimy i nam to zbrzydnie. Dlatego od czasu do czasu to, czemu nie. Dlatego zapraszam was dzisiaj do zrobienia takowego bloku. Składniki i przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 25 dag mleka w proszku;
- 25 dag masła;
- jedna szklanka cukru pudru;
- 10 dag chałwy;
- 10 dag herbatników;
- 10 dag rodzynek;
- 10 dag owoców kandyzowanych;
- 0.25 szklanki wody;
Przejdźmy do
przygotowania. Na początku roztapiamy masło w rondelku i dodajemy cukier a
następnie wlewamy wodę. Musimy to wymieszać do momentu, kiedy cukier się
rozpuści. Potem to musimy trochę ostudzić. Następnie do miski trzeba wsypać
mleko w proszku, dodać połamane herbatniki oraz pokruszoną chałwę. Do tego
dosypujemy rodzynki oraz owoce kandyzowane. Wszystko to dokładnie mieszamy.
Następnie wlać lekko ostudzone masło i dokładnie wymieszać łyżką. Ostatnim
etapem jest wyłożenie tortownicy, o średnicy około 22 cm, papierem do pieczenia
i włożenie do niej bloku. Pamiętajmy, żeby formować ręką w celu równomiernego
rozprowadzenia. To musimy wstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Najlepszą
alternatywą byłoby zostawienie bloku na całą noc.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz