Przepis na blok czekoladowy.


  Słodkości ciąg dalszy. Dzisiaj chciałbym wam zaproponować ciasto, jakim jest blok czekoladowy. Coś typowo dla łasuchów słodkości. Pewnie nie każdy od razu skojarzy, co to jest za ciasto, ale kiedy będzie mieć efekt końcowy to skojarzy to ciasto. Bynajmniej tak było ze mną. Tradycyjnie przepis i przygotowanie zamieszczam na dole. Zapraszam wszystkich łasuchów.
Składniki:
- 40 dag mleka w proszku;
- około trzy podwójne opakowania herbatników ( mogą być tak około po 200g);
- cztery płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kakao;
- półtorej szklanki cukru;
- pół szklanki mleka;
- 20 dag masła;
  Na początku musimy zagrzać mleko i dodać do niego pokrojone masło. Następnie rozpuszczamy na małym ogniu. Pamiętajmy, żeby cały czas mieszać i stopniowo wsypywać cukier oraz kakao. Kiedy składniki się połączą i cukier rozpuści to zdejmujemy z ognia i powoli wsypujemy mleko w proszku. Kolejno musimy uzbroić się w cierpliwość i dokładnie miksować do momentu, kiedy otrzymamy jednolitą masę pozbawioną grudek. Teraz wyłączamy mikser i dodajemy połamane herbatniki. Mieszamy to drewnianą łopatką. Wykładamy naszą masę do foremki, studzimy i schładzamy w lodówce. Musimy pamiętać, że blok kroi się bardzo ciężko i dlatego dla ułatwienia sobie pracy możemy kupić aluminiowe jednorazowe foremki. Przekładamy do nich masę, a kiedy nasz blok lekko stężeje to obrywamy delikatnie aluminium dookoła bloku i wtedy wówczas wstawiamy do lodówki. Dzięki temu nie będzie problemu zarówno z krojeniem w plastry jak i z kruszeniem.
  Jeżeli ktoś lubi różnego rodzaju orzechy albo bakalie to możemy dodać do naszego czekoladowego bloku. Smacznego!



Komentarze