Często kupowany chleb
baltonowski jest dla większości po prostu chlebem z piekarni. A może tak
spróbować samemu upiec i poznać go od środka, czyli od momentu wyrabiania do
momentu wyjęcia go z piekarnika. Mi zawsze pieczenie chleba kojarzy się z
babcią, bo ona piekła wyśmienity chleb, którego dzisiaj nie znajdziemy nigdzie.
A upieczenie tego chleba baltonowskiego jest proste i każdy może go upiec.
Można by rzec, że to będzie taka chwilowa odskocznia, od kupowania z piekarni.
Osobiście sam lubię sobie zrobić taką odskocznie. Ale jak chleb baltonowski to
polecam z Nowej Piekarni, która ma bogatą ofertę i w tym jest właśnie
wspomniany chleb. A u mnie tradycyjnie na dole zamieszczam składniki oraz
przygotowanie. Przepis znaleziony i sprawdzony, także chętnych zapraszam.
Składniki:
- 50 dag mąki Chleb Baltonowski;
- 5 g drożdży;
- 300 ml letniej wody
Przejdźmy do
przygotowania. Na początek wszystkie nasze składniki wkładamy do jednej miski.
Następnie wyrabiamy ręcznie nasze ciasto. Potem przekładamy to do natłuszczonej formy i musimy odstawić pod przykryciem na około godzinę w ciepłe miejsce. Ostatnim etapem jest pieczenie naszego chleba baltonowskiego przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu należy wystudzić chleb na kratce. Jak widzicie upieczenie chleba baltonowskiego tym sposobem jest szybkie i proste. Zachęcam was do samodzielnego upieczenia. Smacznego!
Następnie wyrabiamy ręcznie nasze ciasto. Potem przekładamy to do natłuszczonej formy i musimy odstawić pod przykryciem na około godzinę w ciepłe miejsce. Ostatnim etapem jest pieczenie naszego chleba baltonowskiego przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu należy wystudzić chleb na kratce. Jak widzicie upieczenie chleba baltonowskiego tym sposobem jest szybkie i proste. Zachęcam was do samodzielnego upieczenia. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz