Pierogi z kaszą jęczmienną

O pierogach ciąg dalszy. W poprzednim poście było o pierogach z kaszą gryczaną. Teraz też będą pierogi z kaszą, ale jęczmienną. Tamte były pieczone, te zaś tradycyjnie gotowane we wrzątku. Myślę, że miłośnicy pierogów z kaszą będą zadowoleni zarówno z pierwszej, jak i z drugiej wersji.

Składniki na ciasto:
500 g mąki, 1 jajko, 1 łyżka oleju, około 3/4 szklanki letniej wody, sól
Składniki na farsz:
3/4 szklanki drobnej perłowej kaszy jęczmiennej, 3/4 szklanki wody, 1 kostka bulionu grzybowego, 3 cebule, 250 g pieczarek, 3 łyżki oleju, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Wykonanie:
Przygotować farsz. Z wody i kostki grzybowej przygotować bulion i ugotować w nim kaszę (należy ją wcześniej opłukać). Kaszę można ugotować dzień wcześniej. Cebulę drobno pokroić, poddusić na oleju. Dodać drobno pokrojone pieczarki i lekko poddusić. Następnie wsypać ugotowaną kaszę i całość lekko podsmażyć. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i ostudzić.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, dodać jajko, olej i odpowiednią ilość wody. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, następnie powykrawać krążki.
Porcje farszu nakładać na krążki i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do dużej ilości wrzącej wody i gotować 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Tak przygotowane pierogi można polać śmietaną, okrasić podsmażonym boczkiem lub zrumienioną cebulką.

Pierogi z kaszą jęczmienną są tak samo pożywne jak ich odpowiedniki z kaszą gryczaną. Tak samo dostarczą organizmowi kilka cennych składników. Kasza jęczmienna polecana jest osobom odchudzającym się, mającym problemy z cholesterolem, krążeniem. Zalecana jest również diabetykom w ich codziennej diecie.

Komentarze