O pierogach ciąg dalszy. W poprzednim poście było o
pierogach z kaszą gryczaną. Teraz też będą pierogi z kaszą, ale jęczmienną.
Tamte były pieczone, te zaś tradycyjnie gotowane we wrzątku. Myślę, że
miłośnicy pierogów z kaszą będą zadowoleni zarówno z pierwszej, jak i z drugiej
wersji.
Składniki na ciasto:
500 g mąki, 1 jajko, 1 łyżka oleju, około 3/4 szklanki letniej wody, sól
Składniki na farsz:
3/4 szklanki drobnej perłowej kaszy jęczmiennej, 3/4 szklanki wody, 1
kostka bulionu grzybowego, 3 cebule, 250 g pieczarek, 3 łyżki oleju, 1 ząbek
czosnku, sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować farsz. Z wody i kostki grzybowej przygotować bulion i
ugotować w nim kaszę (należy ją wcześniej opłukać). Kaszę można ugotować dzień
wcześniej. Cebulę drobno pokroić, poddusić na oleju. Dodać drobno pokrojone
pieczarki i lekko poddusić. Następnie wsypać ugotowaną kaszę i całość lekko
podsmażyć. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Wymieszać i ostudzić.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, dodać jajko, olej i
odpowiednią ilość wody. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Na oprószonej mąką
stolnicy rozwałkować ciasto, następnie powykrawać krążki.
Porcje farszu nakładać na krążki i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać do
dużej ilości wrzącej wody i gotować 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Tak
przygotowane pierogi można polać śmietaną, okrasić podsmażonym boczkiem lub
zrumienioną cebulką.
Pierogi z kaszą
jęczmienną są tak samo pożywne jak ich odpowiedniki z kaszą gryczaną. Tak samo
dostarczą organizmowi kilka cennych składników. Kasza jęczmienna polecana jest
osobom odchudzającym się, mającym problemy z cholesterolem, krążeniem. Zalecana
jest również diabetykom w ich codziennej diecie.
Komentarze
Prześlij komentarz