Pierogi, jak twierdzą ich miłośnicy, to najlepsza
potrawa na świecie. Najpopularniejsze z nich, pierogi ruskie i pierogi z
kapustą, cieszą nasze podniebienie podczas tradycyjnych obiadów lub podczas
uroczystej wigilijnej kolacji. Równie dużą popularnością i to już od
niepamiętnych lat, cieszą się pierogi z kaszą gryczaną. Pożywne pierogi z
kaszą, w zależności od regionów, przyjmują różne dodatkowe nazwy. Różnią się
też dodatkami. Mogą być z twarogiem, z grzybami lub boczkiem. Pierogi z kaszą,
podobnie jak i inne rodzaje, można ugotować lub upiec. Tę drugą opcję
prezentuję poniżej.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki, szklanka śmietany 22 %, jajko
Składniki na farsz:
3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 8 suszonych grzybów, szklanka
mleka, 2 cebule, 200 g wędzonego boczku, 2 łyżki masła, sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować farsz. Grzyby moczyć w mleku przez około 2 godziny. Osączyć,
zalać wodą i gotować przez około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić i
posiekać. Cebulę i boczek pokrajać na małe kawałeczki, razem obsmażyć na jednej
łyżce masła. Po usmażeniu wymieszać z kaszą gryczaną i grzybami, doprawić do
smaku solą i pieprzem. Farsz przesmażyć na drugiej łyżce masła, cały czas
mieszając.
Przygotować ciasto. Z mąki, śmietany oraz jajka wyrobić ciasto. Następnie
owinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Po upływie godziny ciasto
wyjąć, następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta powycinać
kwadraty.
Na każdy kwadrat wykładać porcję farszu, składać po przekątnej i zlepiać
brzegi. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej pierogi i piec przez 25 minut
w temperaturze 180 stopni.
Pierogi z kaszą
gryczaną są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Kasza gryczana zawiera duże ilości
błonnika, posiada witaminy z grupy B, bogata jest też w magnez, wapń, żelazo
oraz kilka innych, cennych dla zdrowia składników.
Komentarze
Prześlij komentarz