Pieczone pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi, jak twierdzą ich miłośnicy, to najlepsza potrawa na świecie. Najpopularniejsze z nich, pierogi ruskie i pierogi z kapustą, cieszą nasze podniebienie podczas tradycyjnych obiadów lub podczas uroczystej wigilijnej kolacji. Równie dużą popularnością i to już od niepamiętnych lat, cieszą się pierogi z kaszą gryczaną. Pożywne pierogi z kaszą, w zależności od regionów, przyjmują różne dodatkowe nazwy. Różnią się też dodatkami. Mogą być z twarogiem, z grzybami lub boczkiem. Pierogi z kaszą, podobnie jak i inne rodzaje, można ugotować lub upiec. Tę drugą opcję prezentuję poniżej.

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki, szklanka śmietany 22 %, jajko
Składniki na farsz:
3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, 8 suszonych grzybów, szklanka mleka, 2 cebule, 200 g wędzonego boczku, 2 łyżki masła, sól, pieprz

Wykonanie:
Przygotować farsz. Grzyby moczyć w mleku przez około 2 godziny. Osączyć, zalać wodą i gotować przez około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić i posiekać. Cebulę i boczek pokrajać na małe kawałeczki, razem obsmażyć na jednej łyżce masła. Po usmażeniu wymieszać z kaszą gryczaną i grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz przesmażyć na drugiej łyżce masła, cały czas mieszając.
Przygotować ciasto. Z mąki, śmietany oraz jajka wyrobić ciasto. Następnie owinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Po upływie godziny ciasto wyjąć, następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta powycinać kwadraty.
Na każdy kwadrat wykładać porcję farszu, składać po przekątnej i zlepiać brzegi. Blachę wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej pierogi i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Pierogi z kaszą gryczaną są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Kasza gryczana zawiera duże ilości błonnika, posiada witaminy z grupy B, bogata jest też w magnez, wapń, żelazo oraz kilka innych, cennych dla zdrowia składników.

Komentarze