Ciasto krówka należy do grona najbardziej popularnych
wypieków w naszym kraju. Doczekało się też wielu ciekawych wersji. Poniżej
prezentuję przepis na krówkę z ciasta biszkoptowego, której środek wzbogacony
jest orzechową wkładką.
Składniki na biszkopt:
6 jaj, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 1
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na placek orzechowy:
3/4 szklanki cukru, 5 białek, 250 g zmielonych orzechów
włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 300 g masła, 5 żółtek,
kilka kropel wódki lub koniaku
Dodatkowo: 400 g masy kajmakowej, 4 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.
Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i
całość lekko wymieszać. Ciasto przelać do formy, najlepiej o wymiarach około 22
× 28 centymetrów. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu
biszkopt przeciąć wzdłuż na pół. Wyjdą nam dwa placki.
Przygotować placek orzechowy. Jajka rozdzielić, żółtka będą potrzebne do
masy. Białka ubić z cukrem, wymieszać z orzechami oraz mąkami przesianymi
z proszkiem do pieczenia. Piec w tej samej formie co biszkopt, w
temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Przygotować masę. Zagotować mleko z żółtkami i cukrem, następnie
ostudzić. Utrzeć z masłem i alkoholem.
Przygotowanie krówki. Na pierwszy placek biszkoptowy wyłożyć 3/4 masy, na
masę przyłożyć wkładkę orzechową. Na wkładkę rozsmarować masę kajmakową i
przykryć drugim plackiem biszkoptowym. Na wierzchu biszkopta rozsmarować
pozostałą część masy, a na nią zetrzeć gorzką czekoladę.
Krówka może być
też przełożona ciastem kruchym, dodatkowo wzbogaconym miodem lub karmelem.
Krówka to również pyszne kremy, budyniowe lub waniliowe. Wyjątkowość tego
ciasta sprawia, że jest tak lubiana przez małych, jak i dużych domowników.
Komentarze
Prześlij komentarz