Jak zrobić pierogi z kaszą?


Niezwykle popularne w polskich domach pierogi są przez wielu bardzo lubianym daniem obiadowym. Zresztą ja sama należę do tego grona, dlatego też często je robię. Niedawno odkryłam dla mnie nowy smak pierogów z kaszą z dodatkiem duszonych pieczarek.
Pewnie dla wielu gospodyń zrobienie pierogów z kaszą to nic trudnego, ale być może są tacy, którzy nie bardzo wiedzą, jak się do tego zabrać. Poniższy przepis powinien nieco pomóc, można też go zmodyfikować według własnych upodobań kulinarnych, czy zdrowotnych. Można na przykład ciasto zrobić z mąki razowej a nadzienie z jednego rodzaju kaszy. Niezależnie jednak od tych zmian wspaniały smak pierogów z kaszą z dodatkiem pieczarek zapamiętamy na długo. 
Składniki na farsz:
25 dag kaszy jęczmiennej, 25 dag kaszy gryczanej, 0,5 kg pieczarek, 1 cebula, 3-4 łyżki tłuszczu (najlepiej masła), sól, pieprz.
Wykonanie farszu z kaszy i pieczarek:
Każdą z kasz osobno ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, po czym dodać wcześniej umyte, oczyszczone i pokrojone pieczarki. Razem wszystko dusić do miękkości a pod koniec duszenia posolić. Ugotowane kasze wymieszać i dodać do nich podsmażone pieczarki z cebulą. Starannie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy można dolać bulionu przygotowanego z kostki rosołowej.
Składniki na ciasto pierogowe:
½ kg mąki pszennej, 1-2 jajka, około 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soli.
Wykonanie pierogów z kaszą i pieczarkami:
Mąkę przesiać, dodać jajka, oliwę, sól oraz ciepłą wodę, po czym wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego krążka nałożyć farsz z kaszy i pieczarek, złożyć na pół, po czym dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi z kaszą wrzucać małymi partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by pierogi z kaszą nie przywarły do dna garnka. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować jeszcze przez około 3 minuty. Odcedzić lub wyjmować łyżką cedzakową. Gorące układać na półmisku i polać zrumienionym masłem.
Pierogom z kaszą dodamy jeszcze lepszego smaku, kiedy polejemy je zrumienioną na maśle cebulką z pieczarkami.

Komentarze