Czas na własny puszysty i lekki chleb kanapkowy.



  W ofercie Nowej Piekarni jest chleb kanapkowy na wagę. I nie byłbym sobą, gdyby nie spróbował upiec go sam. Przepis znaleziony w internecie, jeden z wielu, bo internet jest kopalnią informacji. Oczywiście zachęcam do kupna chleba kanapkowego na wagę, który przypadnie do gustu nie jednemu smakoszowi. Chciałbym zaprosić, osoby chętne do spróbowania czegoś kulinarnie i piekarsko nowego. Poniżej zamieszczam składniki wraz z przepisem. Napomnę tutaj od razu, że do upieczenia tego chleba kanapkowego potrzebne będą najlepiej dwie formy keksowe o wymiarach około 10 cm na 25 cm.
Składniki:
- 20 gram świeżych drożdży;
- 20 dag mleka;
- 40 dag pszennej mąki pszennej;
- jedna łyżeczka morskiej soli;
- dwie łyżki cukru;
- 50 g masła (może też być inny tłuszcz np. olej);
- jedno małe jajko;
  Przejdźmy do przygotowania. Na początku musimy dobrze wymieszać drożdże wraz z ciepłym mlekiem, jedną łyżeczką cukru, dwoma łyżkami mąki i to po wymieszaniu odstawiamy to na około 15 minut, żeby nam to wyrosło. Kiedy mleko nam ostygnie to najlepiej wstawmy rozczyn do garnka z gorącą wodą. Należy pamiętać, że ciepło sprawi, że drożdże lepiej się spienią. Teraz przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól oraz cukier, który nam pozostał. Kolejnym krokiem jest wlanie wyrośniętych drożdży, roztopione i ostudzone masło. Nie przeszkadza, że będzie ciepłe. I do tego jeszcze wbijamy jajko. Te wszystkie składniki mieszamy, albo łyżką albo mieszadłem od miksera, przez około dwie minuty. Potem wyrabiamy ciasto hakiem albo łyżką przez około 10 minut lub wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną wcześniej mąką. Wygniatamy ciasto dłońmi. Pod koniec nasze ciasto ma być gładkie, miękkie oraz nie może się kleić. Teraz wkładamy ciasto do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na okres czterech dni. W dzień, kiedy będziemy piec, wyjmujemy ciasto z lodówki na około pół godziny, żeby się ogrzało. Dokładnie musimy wyjąć te ciasto z miski.  Wykładamy na stolnicę oraz po chwili zagniatamy zostawiamy pod przykryciem ze ściereczki. Kiedy już mamy ogrzane ciasto, to dzielimy je na dwie części. Przygotowujemy dwie formy keksowe, wysmarowujemy je oliwą, olejem lub miękkim masłem. Przejdźmy do formowania ciasta. Na początku musimy rozpłaszczyć każdą część na nieduży kwadratowy placek, składamy dwa boki ciasta do środka. Potem zwijamy ciasto w rulonik zaczynając od przeciwległego boku. Nasz rulonik rozciągamy albo rozwałkowujemy w dłoniach na długość blaszki oraz wkładamy go do środka. Teraz odstawiamy to w ciepłe miejsce, na około dwie i pół godziny, do momentu wyrośnięcia. Ciasto musi urosnąć na około dwóch centymetrów ponad poziom naszej formy. Jeżeli chleb jest słabo wyrośnięty to można go zostawić jeszcze na dodatkowe pół godziny pamiętając, że musi stać w ciepłym miejscu. Na koniec rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Wstawiamy dwie blaszki z wyrośniętym ciastem na kratkę piekarnika w środkowej jego części. Nasz chleb pieczemy przez około pół godziny. Wyjmujemy na kratkę i zostawiamy na godzinę. Na koniec obkrajamy nożem przy brzegach blaszki i wykładamy chleb na kratkę.
  Tym o to sposobem mamy własny chleb kanapkowy na wagę, który jest również dostępny w piekarniach. Smacznego!

Komentarze