Ciasto krówka.


  Pewnie nie jeden z nas kilku krotnie jadł ciasto krówkę. Jest ona bardzo słodka i bardzo dobra. Wiadomo, że te ciasto nie jest po to, żeby je robić non stop, bo się zasłodzimy a krówka nam zbrzydnie. Przygotowanie tego ciasta nie należy do najtrudniejszych, ale również wymaga cierpliwości. Tradycyjnie zamieszczam składniki i przepis poniżej.
Składniki:
Ciasto:
- trzy szklanki mąki;
- 10 dag masła;
- cztery łyżki miodu;
- cukier waniliowy;
- pół szklanki cukru;
- dwa jajka;
- jedna łyżeczka sody oczyszczonej;
Masa I:
- pół litra śmietany 30%;
- dwie łyżki cukru pudru;
- cukier waniliowy
- dwie śmietany typu "fix";
Masa II:
- jedna puszka mleka skondensowanego słodzonego;
- 20 dag orzechów włoskich;
  Przejdźmy do przygotowania naszej krówki. Na początku składniki, które mamy przeznaczone na ciasto musimy je połączyć. Potem wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Pamiętajmy, żeby piec je osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach około 25 cm na 36 cm. Potem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Następnie to studzimy. Teraz musimy ubić śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, a następnie dodajemy naszą śmietanę typu "fix" i to mieszamy. Teraz na jeden placek wykładamy naszą ubitą śmietanę oraz przykrywamy drugim plackiem. Lekko to dociskamy. Kolejnym krokiem jest włożenie puszki mleka do garnka z wodą i musimy to ugotować na średnim ogniu około trzy godziny. Pamiętajmy, żeby cały czas dolewać wodę w taki sposób, żeby puszka była cały czas w niej zanurzona. Potem odlewamy wodę i zostawiamy puszkę na około godzinę, żeby ostygła. Mleko wykładamy na ciasto i posypujemy pokrojonymi orzechami.
  Teraz schładzamy w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień. Tym o to prostym sposobem mamy pyszne ciasto krówkę. Smacznego!

Komentarze