Blok mleczny z wanilią

Słodkości na zimno mają swoje grono zwolenników. Do tego roztaczające się za oknem gorące lato, zachęca do przygotowania zimnych deserów. Jednym z nich jest ciasto o nazwie blok, które nie wymaga pieczenia. Przepis na mocno czekoladowy blok, można odnaleźć na niniejszym blogu. Dziś prezentuję przepis na blok, lecz w nieco innej wersji, z wyrazistą nutą świeżej wanilii.

Składniki:
250 g masła, 2/3 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki wody, 500 g mleka w proszku, miąższ z połowy laski wanilii, 2 łyżki kakao, paczka herbatników, bakalie.

Wykonanie:
W rondelku roztopić masło, dodać cukier i wodę. Dokładnie wymieszać, cukier powinien się rozpuścić. Do miski wsypać mleko w proszku, następnie dodać roztopione masło. Laskę wanilii rozciąć na pół, wydrążyć z niej miąższ i dodać go do mlecznej masy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść masę rękami, masa będzie dość gęsta. Masę podzielić. Do 1/3 masy wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Do masy można dodać pokruszone herbatniki lub posiekane bakalie, urozmaicą smak i udekorują blok.
Formę keksową wyłożyć pergaminem lub nasmarować cienką warstwą oliwy. Formę wypełnić masą na przemian, najpierw białą, potem cieńszą ciemną, ponownie białą i tak do końca. Formę wstawić do lodówki na trzy godziny lub na całą noc. Blok wyjąć z formy i kroić go na grubsze plastry.

Blok czekoladowy lub mleczny z waniliową nutą, może być dla wielu wspomnieniem z dawnych lat. Warto więc pokusić się o przygotowanie takiego bloku i podelektować jego wyjątkowym smakiem.

Komentarze