Słodkości na zimno mają swoje grono zwolenników. Do
tego roztaczające się za oknem gorące lato, zachęca do przygotowania zimnych
deserów. Jednym z nich jest ciasto o nazwie blok, które nie wymaga pieczenia.
Przepis na mocno czekoladowy blok, można odnaleźć na niniejszym blogu. Dziś
prezentuję przepis na blok, lecz w nieco innej wersji, z wyrazistą nutą świeżej
wanilii.
Składniki:
250 g masła, 2/3 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki wody, 500 g mleka w
proszku, miąższ z połowy laski wanilii, 2 łyżki kakao, paczka
herbatników, bakalie.
Wykonanie:
W rondelku roztopić masło, dodać cukier i wodę. Dokładnie wymieszać, cukier
powinien się rozpuścić. Do miski wsypać mleko w proszku, następnie dodać
roztopione masło. Laskę wanilii rozciąć na pół, wydrążyć z niej miąższ i dodać
go do mlecznej masy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść masę rękami, masa
będzie dość gęsta. Masę podzielić. Do 1/3 masy wsypać kakao i dokładnie
wymieszać. Do masy można dodać pokruszone herbatniki lub posiekane bakalie,
urozmaicą smak i udekorują blok.
Formę keksową wyłożyć pergaminem lub nasmarować cienką warstwą oliwy.
Formę wypełnić masą na przemian, najpierw białą, potem cieńszą ciemną, ponownie
białą i tak do końca. Formę wstawić do lodówki na trzy godziny lub na całą noc.
Blok wyjąć z formy i kroić go na grubsze plastry.
Blok czekoladowy
lub mleczny z waniliową nutą, może być dla wielu wspomnieniem z dawnych
lat. Warto więc pokusić się o przygotowanie takiego bloku i podelektować jego
wyjątkowym smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz