W ostatnich latach pojawiło się mnóstwo nowych i oryginalnych
ciast. Mimo tak ogromnego wyboru, co pewien czas przypominamy sobie o istnieniu
tych, które kiedyś cieszyły się dużą popularnością. Doskonałym przykładem na takie
„powroty do łask” jest ciasto o dość prostej nazwie - blok. Blok to ciasto
kakaowe z herbatnikami lub biszkoptami, z dodatkiem orzechów, żurawiny, rodzynek
i innych suszonych owoców, a niekiedy cukrowych pianek. Poniżej przepis na szybki
blok.
Składniki:
80
g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 150 g mleka w proszku, 2 łyżki
kakao, 8 podłużnych biszkoptów, około 1/2 opakowania suszonych owoców (do
wyboru), 3 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji + wiórki do oprószenia
keksówki
Wykonanie:
Masło
i cukier rozpuścić razem z wodą w rondelku, a następnie wystudzić do
temperatury pokojowej. Mleko w proszku wymieszać z kakao, dodać do nich
przestudzony tłuszcz i energicznie wymieszać łyżką.
Gdy
masa będzie gładka i nieco luźniejsza niż kruche ciasto, dodać do niej
pokruszone wcześniej biszkopty i suszone owoce. Ciasto zagnieść dłonią do
momentu, aż składniki dobrze się wymieszają.
Gotową
masę przełożyć do keksówki posmarowanej oliwą i oprószonej wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu deser kroić nożem i
podawać udekorowany ulubionym pikiem.
Przepisów na blok jest bardzo dużo i warto pokusić się o ich
wypróbowanie. Niezależnie od sposobu przygotowania, blok jest pysznym deserem, przywołującym
wspomnienia dawnych smaków.
Komentarze
Prześlij komentarz