Blok kakaowy

W ostatnich latach pojawiło się mnóstwo nowych i oryginalnych ciast. Mimo tak ogromnego wyboru, co pewien czas przypominamy sobie o istnieniu tych, które kiedyś cieszyły się dużą popularnością. Doskonałym przykładem na takie „powroty do łask” jest ciasto o dość prostej nazwie - blok. Blok to ciasto kakaowe z herbatnikami lub biszkoptami, z dodatkiem orzechów, żurawiny, rodzynek i innych suszonych owoców, a niekiedy cukrowych pianek. Poniżej przepis na szybki blok.

Składniki:
80 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki wody, 150 g mleka w proszku, 2 łyżki kakao, 8 podłużnych biszkoptów, około 1/2 opakowania suszonych owoców (do wyboru), 3 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji + wiórki do oprószenia keksówki

Wykonanie:
Masło i cukier rozpuścić razem z wodą w rondelku, a następnie wystudzić do temperatury pokojowej. Mleko w proszku wymieszać z kakao, dodać do nich przestudzony tłuszcz i energicznie wymieszać łyżką.
Gdy masa będzie gładka i nieco luźniejsza niż kruche ciasto, dodać do niej pokruszone wcześniej biszkopty i suszone owoce. Ciasto zagnieść dłonią do momentu, aż składniki dobrze się wymieszają.
Gotową masę przełożyć do keksówki posmarowanej oliwą i oprószonej wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu deser kroić nożem i podawać udekorowany ulubionym pikiem.

Przepisów na blok jest bardzo dużo i warto pokusić się o ich wypróbowanie. Niezależnie od sposobu przygotowania, blok jest pysznym deserem, przywołującym wspomnienia dawnych smaków.

Komentarze