Tradycyjna receptura stefanki miodowej


Nowa Piekarnia z Łukowa w oferowanych wyrobach używa niezwykle zdrowego miodu. Jest on cennym składnikiem nie tylko wypieków cukierniczych, ale nawet chleba na miodzie i ze śliwką. Dzisiaj jednak napiszę o miodowniku przełożonym masą grysikową, nazywanym stefanką miodową. Przepis na to ciasto pojawiał się już na tym blogu Nowej Piekarni, lecz dzisiaj przedstawię tradycyjną recepturę na ten wspaniały wypiek.
Składniki na miodowe ciasto:
500 g mąki, 100 g cukru pudru, 5 łyżek miodu, 3 całe jajka, 200 g masła lub margaryny, 1 cukier waniliowy, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wysiekać nożem. Dodać jajka, miód oraz rozpuszczoną w odrobinie mleka sodę. Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Rozwałkowywać i przekładać na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 do 20 minut.
Placki miodowe można przygotować kilka dni przed przekładaniem stefanki miodowej, gdyż potrzebują one czasu, by mogły zmięknąć.
Składniki na masę grysikową:
500 ml mleka, 6 łyżek grysiku, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy lub laska wanilii, 250 g masła.
Wykonanie:
Zagotować mleko z cukrem zwykłym oraz cukrem waniliowym (wyśmienita jest także laska wanilii). Do mleka z cukrem wsypać grysiki gotować przez kilka minut uważając, by się nie przypalił. Masło rozetrzeć mikserem i stopniowo dodawać ugotowany i przestudzony grysik. Utrzeć gładką masę grysikową.
Na jeden placek miodowy wyłożyć i rozsmarować połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem, na to drugi placek miodowy i druga połowa masy grysikowej, a na wierzch trzeci placek.
Przygotować polewę czekoladową. Podgrzewając, ale nie zagotowując rozpuścić 100 g gorzkiej czekolady z 1 łyżką masła. Przestudzoną czekoladę rozsmarować na stefance miodowej.
Wyśmienite miodowe ciasto z masą grysikową i zawsze dobrą czekoladą to chyba najbardziej tradycyjna odsłona stefanki miodowej. 

 

Komentarze