Nowa Piekarnia z Łukowa w oferowanych
wyrobach używa niezwykle zdrowego miodu. Jest on cennym składnikiem nie tylko wypieków
cukierniczych, ale nawet chleba na miodzie i ze śliwką. Dzisiaj jednak napiszę o
miodowniku przełożonym masą grysikową, nazywanym stefanką miodową. Przepis na
to ciasto pojawiał się już na tym blogu Nowej Piekarni, lecz dzisiaj
przedstawię tradycyjną recepturę na ten wspaniały wypiek.
Składniki na miodowe ciasto:
500 g mąki, 100 g cukru pudru, 5
łyżek miodu, 3 całe jajka, 200 g masła lub margaryny, 1 cukier waniliowy, 1
czubata łyżeczka sody oczyszczonej.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać
cukier puder oraz cukier waniliowy, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i
wysiekać nożem. Dodać jajka, miód oraz rozpuszczoną w odrobinie mleka sodę.
Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką na gładkie ciasto. Podzielić na 3
części. Rozwałkowywać i przekładać na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 do 20 minut.
Placki miodowe można przygotować
kilka dni przed przekładaniem stefanki miodowej, gdyż potrzebują one czasu, by mogły
zmięknąć.
Składniki na masę grysikową:
500 ml mleka, 6 łyżek grysiku, 1
szklanka cukru, 1 cukier waniliowy lub laska wanilii, 250 g masła.
Wykonanie:
Zagotować mleko z cukrem zwykłym
oraz cukrem waniliowym (wyśmienita jest także laska wanilii). Do mleka z cukrem
wsypać grysiki gotować przez kilka minut uważając, by się nie przypalił. Masło
rozetrzeć mikserem i stopniowo dodawać ugotowany i przestudzony grysik. Utrzeć
gładką masę grysikową.
Na jeden placek miodowy wyłożyć i
rozsmarować połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem, na to drugi
placek miodowy i druga połowa masy grysikowej, a na wierzch trzeci placek.
Przygotować polewę czekoladową.
Podgrzewając, ale nie zagotowując rozpuścić 100 g gorzkiej czekolady z 1 łyżką
masła. Przestudzoną czekoladę rozsmarować na stefance miodowej.
Wyśmienite miodowe ciasto z masą
grysikową i zawsze dobrą czekoladą to chyba najbardziej tradycyjna odsłona
stefanki miodowej.
Komentarze
Prześlij komentarz