Szyszki, lecz nie zbierane w lesie a robione w domu


Bardzo lubię jesienne spacery, zbieranie złocistych spadających z drzew o tej porze liści. Często też w lesie, czy parku zbieram szyszki, symbol zbliżającej się zimy.
Wyśmienite słodkie ciasteczka szyszki swą nazwą, jak by się wydawało przypisane są jesieni, lecz nic bardziej mylnego, bo przecież smakują zawsze. Co prawda mamy wiosnę, a więc czas, kiedy zazwyczaj robimy ze świeżymi czereśniami, czy truskawkami jakieś ciasto owocowe, ale na zrobienie szyszek też jest to dobra pora. Możemy je szybko i bardzo prosto przygotować, co jest niewątpliwie ich zaletą. Wystarczy zakupić cukierki krówki, preparowany ryż masło i ewentualnie czekoladę, a zrobienie szyszek to już bagatela. 
Potrzebne będą, zatem następujące produkty:
300 g mlecznych krówek, 100 g preparowanego ryżu, 100 g czekolady mlecznej, 50 g masła.
Przygotowanie szyszek to następujące czynności:
W garnku należy rozpuścić krówki z masłem, po czym dodać czekoladę i podgrzewając dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej masy krówkowej. Do przestudzonej, najlepiej leciutko ciepłej, ale niegorącej masy wsypać preparowany ryż i starannie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Formować nieregularne kuleczki, coś na kształt szyszek. Układać je na tacy, bądź papierze, a następnie pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Czekoladę do szyszek możemy użyć mleczną, gorzką lub białą, albo nawet zastąpić ją dwiema łyżkami kakao. Krówki na szyszki najlepsze będą ciągliwe, może też być nawet gotowa masa krówkowa. Masło można zastąpić margaryną, a nawet olejem kokosowym, przepisów na szyszki jest, jak łatwo się domyśleć wiele, ale wszystkie są bardzo łatwe do przygotowania.
Oczywiście można po prostu kupić i zjeść krówki. Dodając jednak do nich preparowany ryż, czekoladę i odrobinę masła można zrobić z nich ciekawie wyglądające szyszki. Samo ich przygotowanie może być fajną zabawą, do której możemy zaprosić nawet dzieci. Formowanie szyszek z pewnością sprawi im wiele radości, nie wspomnę już o ich późniejszym zjadaniu. 

 

Komentarze