Bardzo lubię jesienne spacery,
zbieranie złocistych spadających z drzew o tej porze liści. Często też w lesie,
czy parku zbieram szyszki, symbol zbliżającej się zimy.
Wyśmienite słodkie ciasteczka
szyszki swą nazwą, jak by się wydawało przypisane są jesieni, lecz nic bardziej
mylnego, bo przecież smakują zawsze. Co prawda mamy wiosnę, a więc czas, kiedy
zazwyczaj robimy ze świeżymi czereśniami, czy truskawkami jakieś ciasto
owocowe, ale na zrobienie szyszek też jest to dobra pora. Możemy je szybko i
bardzo prosto przygotować, co jest niewątpliwie ich zaletą. Wystarczy zakupić
cukierki krówki, preparowany ryż masło i ewentualnie czekoladę, a zrobienie
szyszek to już bagatela.
Potrzebne będą, zatem następujące
produkty:
300 g mlecznych krówek, 100 g
preparowanego ryżu, 100 g czekolady mlecznej, 50 g masła.
Przygotowanie szyszek to
następujące czynności:
W garnku należy rozpuścić krówki
z masłem, po czym dodać czekoladę i podgrzewając dokładnie mieszać do uzyskania
jednolitej masy krówkowej. Do przestudzonej, najlepiej leciutko ciepłej, ale
niegorącej masy wsypać preparowany ryż i starannie, ale bardzo delikatnie
wymieszać. Formować nieregularne kuleczki, coś na kształt szyszek. Układać je
na tacy, bądź papierze, a następnie pozostawić w chłodnym miejscu do
zastygnięcia.
Czekoladę do szyszek możemy użyć
mleczną, gorzką lub białą, albo nawet zastąpić ją dwiema łyżkami kakao. Krówki
na szyszki najlepsze będą ciągliwe, może też być nawet gotowa masa krówkowa. Masło
można zastąpić margaryną, a nawet olejem kokosowym, przepisów na szyszki jest,
jak łatwo się domyśleć wiele, ale wszystkie są bardzo łatwe do przygotowania.
Oczywiście można po prostu kupić
i zjeść krówki. Dodając jednak do nich preparowany ryż, czekoladę i odrobinę
masła można zrobić z nich ciekawie wyglądające szyszki. Samo ich przygotowanie
może być fajną zabawą, do której możemy zaprosić nawet dzieci. Formowanie
szyszek z pewnością sprawi im wiele radości, nie wspomnę już o ich późniejszym
zjadaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz