Stefanka miodowa

Miód jest niezwykle cennym składnikiem wykorzystywanym w pieczeniu ciast i chlebów. Dzięki temu dodatkowi wypieki posiadają oryginalny smak i aromat. Nie inaczej jest ze stefanką miodową. Na całość tego oryginalnego deseru składają się warstwy ciasta o miodowej nucie, przełożone pysznym kremem. Smak stefanki wzbogacony jest również dodatkiem powideł śliwkowych, a całości dopełnia czekoladowa polewa pokrywająca wierzch ciasta.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, 4 żółtka, pół szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka margaryny, 3 łyżki miodu, 4 łyżki śmietany 18%
Składniki na krem:
10 łyżek kaszy manny, pół szklanki cukru, 900 ml mleka, 20 dag masła
Składniki na polewę:
4 łyżki kakao, 4 łyżki cukru, 4 łyżki masła
Pozostałe składniki:
1 słoik powideł śliwkowych, wiórki kokosowe

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z sodą, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Schłodzić dwie godziny w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, następnie przełożyć do oprószonej mąką blachy o wymiarach 25 × 30 centymetrów. Piec po 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Przygotować krem. Kaszę gotować na mleku przez dwie minuty z dodatkiem cukru, ostudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce zimnej kaszy.
Przygotować polewę. Kakao, cukier i masło zagotować z dwoma łyżkami wody.
Przygotowanie stefanki miodowej. Pierwszy dolny placek posmarować powidłami, a na nie rozsmarować połowę kremu. Następnie przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować powidłami i drugą połową kremu. Przykryć trzecim plackiem, na którego wierzch wylać polewę i udekorować wiórkami kokosowymi.

Stefanka miodowa najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień. Wtedy to najbardziej ujawnia się ten niepowtarzalny smak połączonych ze sobą składników.

Komentarze