Chleb razowy ze słonecznikiem to
rodzaj pieczywa bardzo chętnie kupowany w piekarniach, nie mniej często też pieczony
w domowych warunkach. Jest to rodzaj pieczywa nie tylko bardzo zdrowego, ale i
niezwykle smacznego, być może właśnie, dlatego jest on tak lubiany przez
wszystkich, a nie tylko przez smakoszy dobrego i zdrowego pieczywa.
Jeżeli ktoś lubi domowy wypiek
pieczywa podaję recepturę chleba razowego ze słonecznikiem zrobionego z mąki
razowej pszennej i żytniej z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika oraz
aromatycznego kminku i kolendry.
Składniki:
170 g ziaren słonecznika, 42 g
świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, 350 g razowej mąki pszennej, 2 łyżeczki
drobno zmielonego kminku, 1 łyżeczka suszonej kolendry, 6 łyżek oleju
słonecznikowego, 150 g razowej mąki żytniej, tłuszcz do posmarowania blachy,
żółtko.
Wykonanie:
Ziarna słonecznika podzielić na
dwie części. Jedną połowę lekko uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Drugą
połowę pozostawić do posypania bochenka po wierzchu. Drożdże rozpuścić w 300 ml
ciepłej wody, dodać sól i połączyć z przesianą razową mąką pszenną, zmielonym
kminkiem i kolendrom oraz uprażonymi ziarnami słonecznika. Całość wyrabiać
ręcznie lub mikserem przez około 5 do 10 minut. Dodać 5 łyżek oleju słonecznikowego,
razową mąkę żytnią i ponownie zagnieść. Dobrze wyrobione ciasto chlebowe
powinno odchodzić od brzegów miski, być gładkie i elastyczne. Z ciasta
uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką, po czym odstawić do wyrośnięcia w
temperaturze pokojowej na 30 do 40 minut. Po tym czasie ciasto raz jeszcze
krótko zagnieść, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, a następnie dość
mocno spłaszczyć i pozostawić do ponownego podrośnięcia na 20 minut. Żółtko
roztrzepać z łyżeczką wody i łyżką oleju. Tak przygotowaną glazurą posmarować
wierzch bochenka i posypać pozostałymi ziarnami słonecznika. Piekarnik rozgrzać
do temperatury 200 stopni Celsjusza. Do naparowania piekarnika wstawić na jego
dno żaroodporne naczynie z wodą. Blachę z chlebem razowym ze słonecznikiem wstawić
na środkową półkę, a następnie Piec około 40 minut.
Zakup chleba razowego ze
słonecznikiem, zwłaszcza w Nowej Piekarni z Łukowa to bardzo dobry wybór, mimo
to może ktoś pokusi się o upieczenie takiego chleba według powyższej receptury?
Komentarze
Prześlij komentarz