Receptura smacznego i zdrowego chleba razowego ze słonecznikiem


Chleb razowy ze słonecznikiem to rodzaj pieczywa bardzo chętnie kupowany w piekarniach, nie mniej często też pieczony w domowych warunkach. Jest to rodzaj pieczywa nie tylko bardzo zdrowego, ale i niezwykle smacznego, być może właśnie, dlatego jest on tak lubiany przez wszystkich, a nie tylko przez smakoszy dobrego i zdrowego pieczywa.
Jeżeli ktoś lubi domowy wypiek pieczywa podaję recepturę chleba razowego ze słonecznikiem zrobionego z mąki razowej pszennej i żytniej z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika oraz aromatycznego kminku i kolendry.
Składniki:
170 g ziaren słonecznika, 42 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki soli, 350 g razowej mąki pszennej, 2 łyżeczki drobno zmielonego kminku, 1 łyżeczka suszonej kolendry, 6 łyżek oleju słonecznikowego, 150 g razowej mąki żytniej, tłuszcz do posmarowania blachy, żółtko.
Wykonanie:
Ziarna słonecznika podzielić na dwie części. Jedną połowę lekko uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Drugą połowę pozostawić do posypania bochenka po wierzchu. Drożdże rozpuścić w 300 ml ciepłej wody, dodać sól i połączyć z przesianą razową mąką pszenną, zmielonym kminkiem i kolendrom oraz uprażonymi ziarnami słonecznika. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem przez około 5 do 10 minut. Dodać 5 łyżek oleju słonecznikowego, razową mąkę żytnią i ponownie zagnieść. Dobrze wyrobione ciasto chlebowe powinno odchodzić od brzegów miski, być gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką, po czym odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 30 do 40 minut. Po tym czasie ciasto raz jeszcze krótko zagnieść, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, a następnie dość mocno spłaszczyć i pozostawić do ponownego podrośnięcia na 20 minut. Żółtko roztrzepać z łyżeczką wody i łyżką oleju. Tak przygotowaną glazurą posmarować wierzch bochenka i posypać pozostałymi ziarnami słonecznika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Do naparowania piekarnika wstawić na jego dno żaroodporne naczynie z wodą. Blachę z chlebem razowym ze słonecznikiem wstawić na środkową półkę, a następnie Piec około 40 minut.
Zakup chleba razowego ze słonecznikiem, zwłaszcza w Nowej Piekarni z Łukowa to bardzo dobry wybór, mimo to może ktoś pokusi się o upieczenie takiego chleba według powyższej receptury?

Komentarze