Ucierane ciasta owocowe są bardzo
proste i szybkie do przygotowania, ale to z pewnością nie jedyny rodzaj
owocowych wypieków. Owoce wykorzystywane są, bowiem we wszystkich rodzajach
ciast, drożdżowych, biszkoptowych, francuskich, czy też niezwykle popularnych
kruchych ciastach owocowych.
Poniżej przedstawiam przepis na
kruche ciasto owocowe tym razem z budyniową pianką. W poniższym przepisie
ciasta owocowego podane są truskawki, ale mogą też to być maliny, czereśnie,
jagody. Właściwie dobór owoców to już wyłącznie nasza inicjatywa.
Składniki:
3 szklanki mąki, 300 g masła, 6
jajek, 1 szklanka cukru do piany, 6 łyżek cukru do ciasta, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 opakowania budyniu
śmietankowego, ½ szklanki oleju, szczypta soli, 500 g truskawek oraz cukier
puder do posypania ciasta owocowego.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem
do pieczenia, dodać zimne masło i wysiekać nożem. Dodać 6 łyżek cukru oraz
żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części w proporcji
1/3 i 2/3. Obie porcje ciasta włożyć do lodówki i mocno schłodzić. Blachę o
wymiarach 25/38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowaną blachę
zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta. Podpiec kruche ciasto przez
20 minut w temperaturze 180 stopni.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, po czym stopniowo dodawać szklankę cukru zwykłego i cukier waniliowy. Do
ubitej piany z cukrem wsypać budynie śmietankowe. Cały czas ubijając powoli
wlewać olej. Na wystudzony spód ciasta wyłożyć pianę budyniową i wyrównać
łopatką. Truskawki opłukać, osuszyć i oczyścić z szypułek. Owoce wyłożyć na
pianę, na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą schłodzoną
mniejszą część ciasta. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
piec około 30 do 40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć wypiek z blachy i
oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciasto owocowe z budyniową pianką, albo
też najprostsze tradycyjne kruche z lubianymi przez nas owocami to znakomity
pomysł na niedzielny wypiek.
Komentarze
Prześlij komentarz