Suszona śliwka i miód to
niezwykle kuszące połączenie, a kiedy jeszcze wkomponowane jest ono w dobry
chleb to już pokusa, której nie można się oprzeć. Oprócz tradycyjnych rodzajów
pieczywa, którego jest przecież tak wiele czasem mamy ochotę na pieczywo o bardziej
wyrafinowanym smaku. Doskonałym przykładem takiego właśnie pieczywa jest chleb
na miodzie i ze śliwką. Możemy go znaleźć w szerokiej ofercie rozmaitych
rodzajów pieczywa Nowej Piekarni z Łukowa.
Jest też jednak pewien przepis na
bardzo proste i stosunkowo szybkie zrobienie chleba na miodzie i ze śliwką. Dodatek
miodu sprawia, że chleb ma wyjątkowy smak, suszona śliwka oraz aromatyczne
przyprawy nadają cudownego zapachu a posiekane orzechy urozmaicenia. Użycie
gotowej mieszanki chlebowej i drożdży instant znacznie przyśpieszają też
zrobienie tego prostego, a zarazem wykwintnego chleba na miodzie i ze śliwką.
Składniki:
500 g mieszanki chlebowej
pszenno-żytniej z orkiszem, 5 g drożdży instant, 60 g orzechów włoskich, 100 g
suszonych śliwek, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczka mielonej kolendry, ½ łyżeczka
mielonego kopru, tłuszcz do posmarowania formy.
Wykonanie:
W garnku lekko podgrzać 250 ml
wody. Mieszankę chlebową wsypać do miski, dodać drożdże instant i zalać ciepłą
wodą. Składniki te połączyć i wyrabiać około 5 minut mikserem. Orzechy grubo
posiekać a suszoną śliwkę pokroić w kostkę. Orzechy i śliwki dodać do ciasta
chlebowego, następnie dodać miód, zmielony kminek i kolendrę. Całość dobrze
zagnieść. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30
minut, aby ciasto chlebowe podwoiło swoją objętość. Natłuszczoną keksówkę
wypełnić ciastem i przykryć a następnie ponownie odstawić w ciepłe miejsce na
40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza.
Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec 40
minut. Wyjęty z piekarnika chleb na miodzie i ze śliwką pozostawić na kratce
kuchennej do odparowania i ostudzenia.
Miód, suszona śliwka, orzechy
oraz zmielony kminek i kolendra to składniki chleba na miodzie i ze śliwką,
które decydują o jego wyjątkowym smaku i zapachu, a temu naprawdę trudno się
oprzeć.
Komentarze
Prześlij komentarz