Prosty a zarazem wykwintny chleb na miodzie i ze śliwką


Suszona śliwka i miód to niezwykle kuszące połączenie, a kiedy jeszcze wkomponowane jest ono w dobry chleb to już pokusa, której nie można się oprzeć. Oprócz tradycyjnych rodzajów pieczywa, którego jest przecież tak wiele czasem mamy ochotę na pieczywo o bardziej wyrafinowanym smaku. Doskonałym przykładem takiego właśnie pieczywa jest chleb na miodzie i ze śliwką. Możemy go znaleźć w szerokiej ofercie rozmaitych rodzajów pieczywa Nowej Piekarni z Łukowa.
Jest też jednak pewien przepis na bardzo proste i stosunkowo szybkie zrobienie chleba na miodzie i ze śliwką. Dodatek miodu sprawia, że chleb ma wyjątkowy smak, suszona śliwka oraz aromatyczne przyprawy nadają cudownego zapachu a posiekane orzechy urozmaicenia. Użycie gotowej mieszanki chlebowej i drożdży instant znacznie przyśpieszają też zrobienie tego prostego, a zarazem wykwintnego chleba na miodzie i ze śliwką.
Składniki:
500 g mieszanki chlebowej pszenno-żytniej z orkiszem, 5 g drożdży instant, 60 g orzechów włoskich, 100 g suszonych śliwek, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczka mielonej kolendry, ½ łyżeczka mielonego kopru, tłuszcz do posmarowania formy.
Wykonanie:
W garnku lekko podgrzać 250 ml wody. Mieszankę chlebową wsypać do miski, dodać drożdże instant i zalać ciepłą wodą. Składniki te połączyć i wyrabiać około 5 minut mikserem. Orzechy grubo posiekać a suszoną śliwkę pokroić w kostkę. Orzechy i śliwki dodać do ciasta chlebowego, następnie dodać miód, zmielony kminek i kolendrę. Całość dobrze zagnieść. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto chlebowe podwoiło swoją objętość. Natłuszczoną keksówkę wypełnić ciastem i przykryć a następnie ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec 40 minut. Wyjęty z piekarnika chleb na miodzie i ze śliwką pozostawić na kratce kuchennej do odparowania i ostudzenia.
Miód, suszona śliwka, orzechy oraz zmielony kminek i kolendra to składniki chleba na miodzie i ze śliwką, które decydują o jego wyjątkowym smaku i zapachu, a temu naprawdę trudno się oprzeć.

Komentarze