Wśród wielu rozmaitych rodzajów
wypieków ciasta owocowe cieszą się niezwykle dużą popularnością. Zwłaszcza w
czasie wiosennym i letnim, kiedy tak łatwo dostępnych jest mnóstwo wspaniałych,
świeżych polskich owoców są one bardzo często pieczone. Niezależnie, jakich
użyjemy owoców, czy będą to truskawki, jagody, czy śliwki ciasto owocowe z nimi
będzie zawsze znakomite.
Różne owoce możemy też łączyć w jednym cieście
owocowym, tak, jak w poniższym przepisie połączone są śliwki i maliny.
Składniki:
4 duże jajka, 320 g mąki pszennej,
230 g drobnego cukru lub cukru pudru, 200 g masła, 16 g cukru waniliowego, 15 g
proszku do pieczenia, 10 do 12 dojrzałych śliwek, 1 szklanka dojrzałych malin,
50 g gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Masło roztopić w małym rondlu, a
następnie przestudzić. Całe jajka ucierać mikserem przez kilka minut, po czym
dodać cukier, cukier waniliowy oraz roztopiony tłuszcz. Wszystkie składniki
dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać
do masy jajecznej. Masę z dodaną mąką miksować jeszcze przez kilka minut do
uzyskania delikatnej puszystej konsystencji. Tortownicę wyścielić papierem do
pieczenia i przelać do niej ciasto, po czym wyrównać jego powierzchnię. Na tak
przygotowanym cieście ułożyć, lekko wciskając wcześniej umyte, wypestkowane i
przekrojone na połówki śliwki. Ciasto ze śliwkami dodatkowo posypać umytymi i
oczyszczonymi malinami. Owoce można posypać jeszcze małą ilością cukru. Tak
przygotowane ciasto owocowe piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 60
do 65 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią po wyjętym i
przestudzonym cieście owocowym. Gdy polewa zastygnie, wypiek jest już gotowy.
Do zrobienia tego bardzo prostego
ucieranego ciasta owocowego możemy użyć nie tylko śliwek i malin. Zamiennie
możemy wykorzystać też dowolne owoce.
Komentarze
Prześlij komentarz