Proste ucierane ciasto owocowe ze śliwkami i malinami


Wśród wielu rozmaitych rodzajów wypieków ciasta owocowe cieszą się niezwykle dużą popularnością. Zwłaszcza w czasie wiosennym i letnim, kiedy tak łatwo dostępnych jest mnóstwo wspaniałych, świeżych polskich owoców są one bardzo często pieczone. Niezależnie, jakich użyjemy owoców, czy będą to truskawki, jagody, czy śliwki ciasto owocowe z nimi będzie zawsze znakomite.
Różne owoce możemy też łączyć w jednym cieście owocowym, tak, jak w poniższym przepisie połączone są śliwki i maliny.
Składniki:
4 duże jajka, 320 g mąki pszennej, 230 g drobnego cukru lub cukru pudru, 200 g masła, 16 g cukru waniliowego, 15 g proszku do pieczenia, 10 do 12 dojrzałych śliwek, 1 szklanka dojrzałych malin, 50 g gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Masło roztopić w małym rondlu, a następnie przestudzić. Całe jajka ucierać mikserem przez kilka minut, po czym dodać cukier, cukier waniliowy oraz roztopiony tłuszcz. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Masę z dodaną mąką miksować jeszcze przez kilka minut do uzyskania delikatnej puszystej konsystencji. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto, po czym wyrównać jego powierzchnię. Na tak przygotowanym cieście ułożyć, lekko wciskając wcześniej umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki. Ciasto ze śliwkami dodatkowo posypać umytymi i oczyszczonymi malinami. Owoce można posypać jeszcze małą ilością cukru. Tak przygotowane ciasto owocowe piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 60 do 65 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią po wyjętym i przestudzonym cieście owocowym. Gdy polewa zastygnie, wypiek jest już gotowy.
Do zrobienia tego bardzo prostego ucieranego ciasta owocowego możemy użyć nie tylko śliwek i malin. Zamiennie możemy wykorzystać też dowolne owoce.

Komentarze