Paszteciki z kapustą pojawiały się już kilka razy na
niniejszym blogu. Różniły się one miedzy sobą głównie rodzajem ciasta, z
którego były wykonane, natomiast nadzienie z kapusty było wzbogacone dodatkiem
grzybów. Paszteciki z kapustą, jak i wieloma innymi nadzieniami, przygotowuje
się najczęściej z ciasta drożdżowego lub półfrancuskiego, ale można je również
wykonać z ciasta krucho – drożdżowego. I właśnie ten rodzaj ciasta posłuży za przygotowanie
dzisiejszego dania. W poniższym przepisie paszteciki z kapustą wzbogacone są
dodatkiem mięsa, dzięki czemu danie jest dość syte.
Składniki na nadzienie:
1 kg kapusty cukrowej, 1 mała cebula, 2 łyżki tłuszczu, 150 g pieczonego
(duszonego) mięsa, sól, pieprz
Składniki na ciasto:
200 g mąki, 120 g margaryny, 30 g drożdży, pół łyżeczki cukru, 4,5 łyżki
mleka, sól, jajo do smarowania ciasta
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, przekroić na pół lub na ćwiartki, obgotować w osolonej
wodzie. Odsączyć i odcisnąć, posiekać lub zemleć w maszynce.
Mięso pieczone lub duszone posiekać, połączyć z kapustą, dodać smażoną
cebulę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i
mlekiem, dodać szczyptę soli. Połączyć wszystkie składniki, szybko i dokładnie
wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 centymetra i krajać prostokąty o
wymiarach 6 × 8 centymetrów. Nadzienie ułożyć w wałeczki wzdłuż dłuższych
boków ciasta i zawijać w rulony. Blachę wysmarować tłuszczem i układać
paszteciki zwinięciem do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną posmarować
roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Z podanych
składników otrzymuje się około 30 pasztecików.
Paszteciki z kapustą są bardzo popularnym daniem i
podaje się je przy wielu okazjach. Natomiast do tak przygotowanego ciasta,
możemy dawać nadzienie z samego mięsa, kiełbasy lub startego sera tylżyckiego i
będzie to równie smaczne danie.
Komentarze
Prześlij komentarz