Paszteciki z kapustą i mięsem

Paszteciki z kapustą pojawiały się już kilka razy na niniejszym blogu. Różniły się one miedzy sobą głównie rodzajem ciasta, z którego były wykonane, natomiast nadzienie z kapusty było wzbogacone dodatkiem grzybów. Paszteciki z kapustą, jak i wieloma innymi nadzieniami, przygotowuje się najczęściej z ciasta drożdżowego lub półfrancuskiego, ale można je również wykonać z ciasta krucho – drożdżowego. I właśnie ten rodzaj ciasta posłuży za przygotowanie dzisiejszego dania. W poniższym przepisie paszteciki z kapustą wzbogacone są dodatkiem mięsa, dzięki czemu danie jest dość syte.

Składniki na nadzienie:
1 kg kapusty cukrowej, 1 mała cebula, 2 łyżki tłuszczu, 150 g pieczonego (duszonego) mięsa, sól, pieprz
Składniki na ciasto:
200 g mąki, 120 g margaryny, 30 g drożdży, pół łyżeczki cukru, 4,5 łyżki mleka, sól, jajo do smarowania ciasta

Wykonanie:
Kapustę oczyścić, przekroić na pół lub na ćwiartki, obgotować w osolonej wodzie. Odsączyć i odcisnąć, posiekać lub zemleć w maszynce.
Mięso pieczone lub duszone posiekać, połączyć z kapustą, dodać smażoną cebulę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać szczyptę soli. Połączyć wszystkie składniki, szybko i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 centymetra i krajać prostokąty o wymiarach 6 × 8 centymetrów. Nadzienie ułożyć w wałeczki wzdłuż dłuższych boków ciasta i zawijać w rulony. Blachę wysmarować tłuszczem i układać paszteciki zwinięciem do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Z podanych składników otrzymuje się około 30 pasztecików.

Paszteciki z kapustą są bardzo popularnym daniem i podaje się je przy wielu okazjach. Natomiast do tak przygotowanego ciasta, możemy dawać nadzienie z samego mięsa, kiełbasy lub startego sera tylżyckiego i będzie to równie smaczne danie.

Komentarze