Paszteciki z kapustą i grzybami



  Paszteciki z kapustą i grzybami jest to danie, w którym zapewne nie tylko ja ubóstwiam. Lubię je za kruchość ciasta oraz za cudowne nadzienie z kapusty i grzybów w środku. Nie jest to jakoś mocno pracochłonne i skomplikowane. Dlatego dzisiaj chciałbym wam zaproponować jeden z wielu przepisów na paszteciki z kapustą i grzybami, który kiedyś znalazłem i zdarza mi się powracać do niego. Tradycyjnie składniki oraz przygotowanie daje poniżej.
Składniki:
Ciasto
- półtorej szklanki mąki;
- pół szklanki mleka;
- dwie łyżki masła albo margaryny;
- dwa gramy drożdży;
- jedno jajko;
- pół łyżki cukru;
- sól;
Nadzienie
- 50 dag kapusty białej;
- 10 - 20 dag grzybów suszonych;
- jedna łyżka tłuszczu;
- jedna cebula;
- jedne jajko;
- sól;
- pieprz;
- pół jajka do posmarowania;
  Przejdźmy do przygotowania naszych pasztecików z kapustą i grzybami. Na początku myjemy grzyby w ciepłej wodzie i następnie musimy ugotować je do miękkości w małej ilości wody. Rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól, mąkę. Teraz rozrabiamy ciasto, dodajemy stopiony tłuszcz, dobrze wyrabiamy i zostawiamy, aż na to wyrośnie. Teraz musimy wyczyścić kapustę ze zgniecionych albo zepsutych liści. Następnie ją szatkujemy i gotujemy w wywarze z grzybów. Obieramy cebulę, płuczemy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu oraz dodajemy do kapusty. Musimy teraz kapustę odparować, przestudzić, dodać surowe jaja, wymieszać oraz przyprawić dla smaku. Teraz musimy rozwałkować ciasto tak, żeby miało grubość około pół centymetra. Pamiętajmy, żeby nadać mu kształt prostokąta i musimy pokroić wzdłuż radełkiem na pasy o szerokości około 12 cm. Teraz formujemy nadzienie w wałek i układamy wzdłuż pasa. Brzeg ciasta trzeba posmarować białkiem i pozlepiać tak, aby brzeg dolnej warstwy ciasta wystawał na około jednego centymetra. Potem trzeba ciąć skośne paszteciki. Uformowane paszteciki posmarować z wierzchu jajkiem i włożyć po kilka do wypiekacza chleba. Pieczemy przez około 25-35 minut, aż nasze paszteciki z kapustą i grzybami się zarumienią.
  Smacznego!

Komentarze