Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej;
- 1 budyń waniliowy bez cukru (około 40g);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- otarta skóra z jednej cytryny niewoskowanej;
- 200 g masła;
- 160 g drobnego cukru do wypieków;
- 4 jaja;
- trochę soli;
- 600 g dowolnych owoców (ja wybrałem truskawki i maliny)
Kruszonka:
- 75 g mąki pszennej;
- 50 g masła;
- 25 g cukru pudru;
Musimy pamiętać, aby
wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej około 2 godziny przed przygotowaniem,
gdyż muszą nabrać temperatury pokojowej.
W pierwszych krokach będzie trzeba mąkę pszenną, budyń i proszek do
pieczenia przesiać. Następnie należy cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć na
tarce z częścią z drobnymi oczkami. I to mieszamy z mąką. Następnie masło
ucieramy z drobnym cukrem, aż uzyskamy białą, puszystą masę. Potem dodajemy
dużą szczyptę soli i dalej ucieramy. Przechodzimy do części miksowania.
Miksujemy na średnich obrotach jajka. Dodajemy po jednym i dobrze je ubijamy.
Dalej za pomocą łyżki dodajemy mąkę wymieszaną ze skórką cytryny w celu
uzyskania jednolitej masy. W dalszym ciągu przechodzimy do wyłożenia ciasta na
formę. Forma o wymiarach 21cm x 21cm, na którą wykładamy papier do pieczenia i
nakładamy ciasto i je wyrównujemy. Nasze składniki na kruszonkę musimy posiekać
nożem albo je zagnieść energicznie. Potem rozetrzeć między palcami formując
kruszonkę. Teraz przechodzimy już do
końcowych części pieczenia naszego ciasta. Na nasze ciasto wykładamy owoce,
które wcześniej należałoby umyć albo też pokroić. Przy owocach mrożonych nie
rozmrażamy ich przed położeniem na ciasto i musimy je oprószyć w mące
ziemniaczanej i takie wykładamy na ciasto. Wierzch naszego posypujemy
kruszonką. Ciasto należy piec w 175 stopniach Celsjuszach przez około 40 minut.
Czy ciasto jest gotowe to należy sprawdzić drewnianym patyczkiem lub
wykałaczką, którą wkładamy w środek ciasta i jeżeli jest suchy to znaczy, że
nasze ciasto jest już dobre.
Tym o to sposobem mamy przepyszne ciasto z owocami. Smacznego!
Tym o to sposobem mamy przepyszne ciasto z owocami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz