Święta Bożego Narodzenia, czy Wielkanoc
mają swoje tradycyjne ciasta, które wypieka się na ten wyjątkowy czas. Podobnie
jest w okresie karnawałowym, kiedy to przygotowuje się charakterystyczne dla
tego okresu przysmaki.
Pisano na tym blogu o ciastach
świątecznych, pisano też o karnawałowych smakołykach, pączkach i faworkach,
które obowiązkowo robimy na ostatki. Trudno się oprzeć tym wspaniałością nie
tylko w okresie karnawału. Pączki
smakują przecież zawsze, a i faworki możemy zrobić niezależnie od pory roku. Dla
przypomnienia podaję składniki oraz sposób przygotowania faworków.
Składniki:
500 g mąki, 6 żółtek, 6 łyżek
gęstej kwaśnej śmietany, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu lub
spirytusu, szczypta soli, 500 g tłuszczu do smażenia faworków oraz cukier puder
do ich obsypania.
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać
żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i łyżeczkę spirytusu lub octu. Zarobić i
zagnieść ciasto, jak na pierogi. Wałkować cienkie placki a następnie kroić je
na paski szerokości około 3 do 4 cm i długości 15 do 20 cm. Do krojenia
faworków przyda nam się radełko, dzięki któremu ich brzegi będą ozdobnie ząbkowane.
Warto, więc mieć takie radełko w kuchennej szufladzie. Każdy pasek naciąć wzdłuż
pośrodku i przewinąć przez powstały otwór. Ukształtowane w ten sposób faworki wrzucać
na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na
papierowy ręcznik, by wchłonął nadmiar tłuszczu z faworków, po czym przekładać
je na tacę. Na koniec obsypać cukrem pudrem.
Faworki, które nie zostaną od
razu zjedzone, najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby nie straciły
kruchości, gdyż ten rodzaj słodkości bardzo łatwo chłonie wilgoć z otoczenia.
Karnawał mamy jeden raz w roku, ale
to wcale nie znaczy, że karnawałowe przysmaki jadamy tylko w tym okresie. Bez
wielkiego trudu możemy przecież przygotować chrupiące faworki, kiedy tylko
będziemy mieli na nie ochotę.
Komentarze
Prześlij komentarz