Pyszne i szybkie w przygotowaniu, doskonałe na
popołudniową przekąskę lub na imprezę. Słodkie kulki, bo o nich mowa, cieszą
się dużą popularnością. Na początek prezentuję przepis na szyszki, które co
kilka lat powracają do łask domowych cukierników. Szyszki to połączenie
preparowanego ryżu i masy z cukierków krówek albo toffi lub masy kajmakowej. Przepis
na szyszki z masą toffi prezentuję poniżej.
Składniki:
180 g margaryny, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 500 g cukierków toffi,
300 g ryżu preparowanego
Wykonanie:
Do dużego garnka na niewielkim ogniu wrzucić pokrojoną w kawałki
margarynę, dodać połamaną tabliczkę czekolady oraz cukierki. Cały czas
mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia składników. Po uzyskaniu jednolitej masy,
dodać ryż i dokładnie wszystko wymieszać. Nabierać łyżką niewielkie ilości masy
i formować w wilgotnych dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać
na naczyniu, unikając zlepienia kulek. Odstawić do wystudzenia.
Oprócz szyszek popularnością cieszą się kulki o nazwie Rafaello.
Wspaniały smak kokosu jest tu wystarczającą zachętą do ich wykonania. Przepis
poniżej.
Składniki:
150 ml śmietany 36%, 100 g cukru, 2 tabliczki białej czekolady, 250 g
wiórków kokosowych
Wykonanie:
W garnku zagotować śmietanę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać
pokruszoną czekoladę, za chwile zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać, odstawić
do wystygnięcia. Przestudzoną masę miksować pięć minut mikserem, dodać 150 g
wiórków i całość wymieszać. Formować kulki, obtaczając je w pozostałej ilości
wiórków.
Smakowite kuleczki można również przygotować z biszkoptów i dowolnie
wybranego gotowego kremu. Poniżej propozycja na wielokolorowe kuleczki.
Składniki:
1 lub 2 opakowania biszkoptów, 1 gotowy krem do ciasta, odrobina
dowolnego aromatu do kremu, posypka: wiórki kokosowe, posypka czekoladowa,
kolorowa posypka do ciast
Wykonanie:
Krem przygotować według instrukcji
na opakowaniu. Biszkopty pokruszyć do miski. Do biszkoptów dodać krem,
wymieszać. Powinna powstać puszysta masa. Formować kuleczki. Wiórki kokosowe i
pozostałe posypki połączyć razem lub obtoczyć w nich kulki oddzielnie. Odstawić
do schłodzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz