Kulki i kuleczki

Pyszne i szybkie w przygotowaniu, doskonałe na popołudniową przekąskę lub na imprezę. Słodkie kulki, bo o nich mowa, cieszą się dużą popularnością. Na początek prezentuję przepis na szyszki, które co kilka lat powracają do łask domowych cukierników. Szyszki to połączenie preparowanego ryżu i masy z cukierków krówek albo toffi lub masy kajmakowej. Przepis na szyszki z masą toffi prezentuję poniżej.

Składniki:
180 g margaryny, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 500 g cukierków toffi, 300 g ryżu preparowanego
Wykonanie:
Do dużego garnka na niewielkim ogniu wrzucić pokrojoną w kawałki margarynę, dodać połamaną tabliczkę czekolady oraz cukierki. Cały czas mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia składników. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodać ryż i dokładnie wszystko wymieszać. Nabierać łyżką niewielkie ilości masy i formować w wilgotnych dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na naczyniu, unikając zlepienia kulek. Odstawić do wystudzenia.

Oprócz szyszek popularnością cieszą się kulki o nazwie Rafaello. Wspaniały smak kokosu jest tu wystarczającą zachętą do ich wykonania. Przepis poniżej.

Składniki:
150 ml śmietany 36%, 100 g cukru, 2 tabliczki białej czekolady, 250 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
W garnku zagotować śmietanę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokruszoną czekoladę, za chwile zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Przestudzoną masę miksować pięć minut mikserem, dodać 150 g wiórków i całość wymieszać. Formować kulki, obtaczając je w pozostałej ilości wiórków.

Smakowite kuleczki można również przygotować z biszkoptów i dowolnie wybranego gotowego kremu. Poniżej propozycja na wielokolorowe kuleczki.

Składniki:
1 lub 2 opakowania biszkoptów, 1 gotowy krem do ciasta, odrobina dowolnego aromatu do kremu, posypka: wiórki kokosowe, posypka czekoladowa, kolorowa posypka do ciast
Wykonanie:
Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopty pokruszyć do miski. Do biszkoptów dodać krem, wymieszać. Powinna powstać puszysta masa. Formować kuleczki. Wiórki kokosowe i pozostałe posypki połączyć razem lub obtoczyć w nich kulki oddzielnie. Odstawić do schłodzenia.

Komentarze