Ciąg dalszy serii z
cyklu proste przepisy. Dzisiaj chciałbym wam zaproponować przepis na kopytka.
Według mnie jest to jeden z kilku prostych przepisów, ale zapewne mogą być
jeszcze bardziej uproszczone przepisy na kopytka. Kopytka jest to danie, które
nie przygotowujemy zbyt często, ale jeżeli już się pojawią na stole to na
prawdę mogą robić furorę. Ja, wspomnienia dotyczące kopytek, mam jak
najbardziej pozytywne. Przypadły mi do gustu. Mam nadzieję, że i wam zasmakują.
Tradycyjnie zapraszam do poniższych składników a następnie do przygotowania.
Składniki:
- 550 gram ugotowanych ziemniaków;
- od 250 do 350 gram pszennej mąki;
- 40 gram ziemniaczanej mąki;
- 1 jajo;
- 10 gram oleju;
Przejdźmy do
przygotowania. Na początek potrzebne będzie nam naczynie, do którego wkładamy
wszystkie składniki. Pamiętajmy, żeby ziemniaki były na spodzie. Musimy wyrobić
ciasto. Ustawmy optymalnie czas na 90 sekund a obroty na poziom
"Interwał". Przekładamy masę na stolnicę wysypaną mąką i musimy
uformować wałeczki, lekko spłaszczyć i pokroić je na kluski. Teraz trzeba to
gotować, we wcześniej osolonej, wrzącej wodzie przez około 10 minut. Podajemy
je z sosem mięsnym albo na słodko. Możemy je śmiało jeść nawet w dniu kolejnym,
gdyż smakują równie dobrze. Jeżeli na drugi dzień właśnie je odsmażymy na
masełku i posypiemy cukrem to mamy coś wspaniałego. Pamiętajmy, że ilość mąki
musimy dostosować do rodzaju ziemniaków.
Jak widzicie nie jest to coś zbytnio skomplikowanego?
Dlatego życzę wam smacznych klusków.
Komentarze
Prześlij komentarz