Kopytka z borowikami

Kopytka wpisały się już chyba na stałe w kulinarny krajobraz naszego kraju. Niezwykle wszechstronne danie, które można przygotowywać na kilka sposobów. Najbardziej klasyczne kopytka powstają z ziemniaków i mąki, popularnością cieszą się również kopytka z dodatkiem białego sera. Kopytka można przygotować również z dodatkiem ziół takich jak rozmaryn, tymianek, które wspaniale wzbogacają ich smak. Poniżej prezentuję przepis na kopytka z borowikami dla czterech osób.

Składniki:
50 dag ziemniaków, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajo, sól
10 borowików, 4 łyżki bulionu, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:
Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. Grzyby umyć, oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać grzyby i obsmażyć. Następnie wlać bulion i dusić, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie kopytek. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować. Gdy nieco przestygną przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, obie mąki, szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta formować cienkie wałeczki. Delikatnie spłaszczyć, pociąć ukośnie na kopytka. Wrzucić kopytka do lekko posolonego wrzątku, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po wyjęciu z wody kopytka wymieszać z grzybami i posypać listkami tymianku. Tak przygotowane kopytka warto posypać odrobiną tartego parmezanu.

Sposób podania kopytek to niemal oddzielna historia. Kopytka z sosem mięsnym, grzybowym, beszamelowym lub w wariancie na słodko to dowód na niezwykłą uniwersalność tego dania.

Komentarze