Kopytka wpisały się już chyba na stałe w kulinarny
krajobraz naszego kraju. Niezwykle wszechstronne danie, które można przygotowywać
na kilka sposobów. Najbardziej klasyczne kopytka powstają z ziemniaków i mąki,
popularnością cieszą się również kopytka z dodatkiem białego sera. Kopytka można
przygotować również z dodatkiem ziół takich jak rozmaryn, tymianek, które wspaniale
wzbogacają ich smak. Poniżej prezentuję przepis na kopytka z borowikami
dla czterech osób.
Składniki:
50 dag ziemniaków, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1
jajo, sól
10 borowików, 4 łyżki bulionu, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz,
tymianek
Wykonanie:
Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. Grzyby umyć, oczyścić, pokroić w
plasterki. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać grzyby i obsmażyć. Następnie wlać
bulion i dusić, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez grzyby. Doprawić solą i
pieprzem.
Przygotowanie kopytek. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie,
odcedzić, odparować. Gdy nieco przestygną przepuścić przez praskę lub maszynkę
do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, obie mąki, szczyptę soli i
zagnieść elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta formować cienkie wałeczki.
Delikatnie spłaszczyć, pociąć ukośnie na kopytka. Wrzucić kopytka do lekko
posolonego wrzątku, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody. Po wyjęciu z wody kopytka wymieszać z grzybami i posypać listkami
tymianku. Tak przygotowane kopytka warto posypać odrobiną tartego parmezanu.
Sposób podania
kopytek to niemal oddzielna historia. Kopytka z sosem mięsnym, grzybowym,
beszamelowym lub w wariancie na słodko to dowód na niezwykłą uniwersalność tego
dania.
Komentarze
Prześlij komentarz