Paszteciki z
kapustą, jako dodatek do barszczu czerwonego smakują wybornie nie zależnie od
okazji, na jaką są podawane. Na zrobienie krucho drożdżowych pasztecików z
kapustą przepis można znaleźć na niniejszym blogu. Dzisiaj przedstawię przepis
na paszteciki z kapustą zrobione z ciasta typowo drożdżowego.
Składniki
oraz przygotowanie drożdżowego ciasta:
400 g mąki, 30
g drożdży, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 0,5 kostki masła, sól, gałka muszkatołowa.
Zrobić drożdżowy
rozczyn. Do rozczynu dodać przesianą mąkę, wbić całe jajko, zalać ciepłym
mlekiem i zarobić ciasto. Po wyrobieniu ciasta dodać wcześniej roztopione i
przestudzone masło oraz odrobinę startej gałki muszkatołowej (może też być
sproszkowana). Ponownie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło
od dłoni i miski. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Składniki oraz
przygotowanie nadzienia z kapusty:
1 kg kiszonej
kapusty, 1 mała cebula, 200 g boczku lub słoniny, sól i pieprz do smaku.
Kapustę
ugotować, przestudzić, odcisnąć i poszatkować. Cebulkę drobno posiekać, boczek
lub słoninę pokroić i lekko podsmażyć pod koniec dodając cebulkę. Wszystko
razem lekko zarumienić. Na dosyć dużą patelnię dać poszatkowaną kapustę, dodać
podsmażony boczek lub słoninę z cebulką, doprawić do smaku solą i pieprze, dokładnie
wymieszać. Wszystko razem smażyć jeszcze przez około 10 minut.
Przygotowanie
pasztecików z kapustą:
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami na
stolnicy i lekko rozwałkować, aby miało jednakową grubość. Pokroić ciasto na
kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kłaść odrobinę nadzienia z kapusty, po czym
zwijać w prostokąt, zlepiać brzegi i końcówki.
Układać na wysmarowanej blasze zachowując między nimi dość duże odstępy.
Po podrośnięciu pasztecików z kapustą posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 60 minut.
Do tak
przygotowanych drożdżowych pasztecików z kapustą wybornie smakuje gorący
barszcz czerwony, więc są one do niego znakomitym dodatkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz