Jak zrobić drożdżowe paszteciki z kapustą?


Paszteciki z kapustą, jako dodatek do barszczu czerwonego smakują wybornie nie zależnie od okazji, na jaką są podawane. Na zrobienie krucho drożdżowych pasztecików z kapustą przepis można znaleźć na niniejszym blogu. Dzisiaj przedstawię przepis na paszteciki z kapustą zrobione z ciasta typowo drożdżowego.  
Składniki oraz przygotowanie drożdżowego ciasta:
400 g mąki, 30 g drożdży, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 0,5 kostki masła, sól, gałka muszkatołowa.
Zrobić drożdżowy rozczyn. Do rozczynu dodać przesianą mąkę, wbić całe jajko, zalać ciepłym mlekiem i zarobić ciasto. Po wyrobieniu ciasta dodać wcześniej roztopione i przestudzone masło oraz odrobinę startej gałki muszkatołowej (może też być sproszkowana). Ponownie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od dłoni i miski. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Składniki oraz przygotowanie nadzienia z kapusty:
1 kg kiszonej kapusty, 1 mała cebula, 200 g boczku lub słoniny, sól i pieprz do smaku.
Kapustę ugotować, przestudzić, odcisnąć i poszatkować. Cebulkę drobno posiekać, boczek lub słoninę pokroić i lekko podsmażyć pod koniec dodając cebulkę. Wszystko razem lekko zarumienić. Na dosyć dużą patelnię dać poszatkowaną kapustę, dodać podsmażony boczek lub słoninę z cebulką, doprawić do smaku solą i pieprze, dokładnie wymieszać. Wszystko razem smażyć jeszcze przez około 10 minut.
Przygotowanie pasztecików z kapustą: 
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami na stolnicy i lekko rozwałkować, aby miało jednakową grubość. Pokroić ciasto na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kłaść odrobinę nadzienia z kapusty, po czym zwijać w prostokąt, zlepiać brzegi i końcówki.  Układać na wysmarowanej blasze zachowując między nimi dość duże odstępy. Po podrośnięciu pasztecików z kapustą posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 60 minut.
Do tak przygotowanych drożdżowych pasztecików z kapustą wybornie smakuje gorący barszcz czerwony, więc są one do niego znakomitym dodatkiem.

Komentarze