Truskawki to owoce, na które czeka
się z utęsknieniem całymi miesiącami. Ich krótki sezon trzeba, więc maksymalnie
wykorzystać piekąc z nimi wyśmienite ciasta owocowe. Ponieważ sezon truskawkowy
tuż, tuż zachęcam do wspaniałych truskawkowych wypieków. Wiadomo przecież, że tak
naprawdę, to świeże truskawki są w wypiekach najsmaczniejsze, choć można czasem
lato przedłużyć używając do ciast owocowych mrożonych truskawek.
Istotną rzeczą jest wybór
najodpowiedniejszych do wypieków owoców. Duże truskawki, bowiem nie zawsze
smakują najlepiej, mniejsze mają często bardziej intensywny aromat. Nie muszą
one też zawsze mieć nieskazitelny wygląd. Pamiętajmy jednak, że najsmaczniejsze
i najlepsze w ciastach owocowych są truskawki w pełni dojrzałe. Oczywiście
owoce muszą być świeże, a to można rozpoznać po soczystym kolorze szypułek. Przed
pieczeniem ciast owocowych truskawki nie mogą zbyt długo też leżeć w domu. Są one
wrażliwe na ucisk i szybko tracą swój aromatyczny sok, dlatego należy je
delikatnie transportować, uważając, by ich nie ściskać.
Po wyborze truskawek należy je prawidłowo
przygotować do naszych wspaniałych ciast owocowych. Jak zatem to zrobić? Na
pewno musimy je umyć i należy robić to bardzo ostrożnie, by ich nie uszkodzić. Dlatego
najlepiej myć je jeszcze przed ich oczyszczeniem, czyli wycinaniem szypułek. Do
ciast owocowych truskawki muszą być nie tylko umyte, ale i osuszone. Należy je,
więc delikatnie ułożyć na papierowym ręczniku, który wchłonie ociekającą z nich
wodę. Wycinanie z truskawek szypułek to czynność, którą należy wykonywać na
krótko przed robieniem ciasta owocowego. Z szypułkowanych truskawek znacznie
szybciej wycieka sok, który mógłby zepsuć nasz wypiek.
Po odpowiednim wyborze i
prawidłowym przygotowaniu truskawek możemy już je wykorzystać do pieczenia
wspaniałych ciast owocowych. Jakiego to będzie rodzaju wypiek, z jakiego
skorzystamy przepisu to już nasz indywidualny wybór.
Komentarze
Prześlij komentarz