Jak wybrać i przygotować truskawki do naszych ciast owocowych?


Truskawki to owoce, na które czeka się z utęsknieniem całymi miesiącami. Ich krótki sezon trzeba, więc maksymalnie wykorzystać piekąc z nimi wyśmienite ciasta owocowe. Ponieważ sezon truskawkowy tuż, tuż zachęcam do wspaniałych truskawkowych wypieków. Wiadomo przecież, że tak naprawdę, to świeże truskawki są w wypiekach najsmaczniejsze, choć można czasem lato przedłużyć używając do ciast owocowych mrożonych truskawek.
Istotną rzeczą jest wybór najodpowiedniejszych do wypieków owoców. Duże truskawki, bowiem nie zawsze smakują najlepiej, mniejsze mają często bardziej intensywny aromat. Nie muszą one też zawsze mieć nieskazitelny wygląd. Pamiętajmy jednak, że najsmaczniejsze i najlepsze w ciastach owocowych są truskawki w pełni dojrzałe. Oczywiście owoce muszą być świeże, a to można rozpoznać po soczystym kolorze szypułek. Przed pieczeniem ciast owocowych truskawki nie mogą zbyt długo też leżeć w domu. Są one wrażliwe na ucisk i szybko tracą swój aromatyczny sok, dlatego należy je delikatnie transportować, uważając, by ich nie ściskać.
Po wyborze truskawek należy je prawidłowo przygotować do naszych wspaniałych ciast owocowych. Jak zatem to zrobić? Na pewno musimy je umyć i należy robić to bardzo ostrożnie, by ich nie uszkodzić. Dlatego najlepiej myć je jeszcze przed ich oczyszczeniem, czyli wycinaniem szypułek. Do ciast owocowych truskawki muszą być nie tylko umyte, ale i osuszone. Należy je, więc delikatnie ułożyć na papierowym ręczniku, który wchłonie ociekającą z nich wodę. Wycinanie z truskawek szypułek to czynność, którą należy wykonywać na krótko przed robieniem ciasta owocowego. Z szypułkowanych truskawek znacznie szybciej wycieka sok, który mógłby zepsuć nasz wypiek.
Po odpowiednim wyborze i prawidłowym przygotowaniu truskawek możemy już je wykorzystać do pieczenia wspaniałych ciast owocowych. Jakiego to będzie rodzaju wypiek, z jakiego skorzystamy przepisu to już nasz indywidualny wybór.  

Komentarze