Już nie raz podejmowałem temat ciast owocowych w danym sezonie. A jak ciasta sezonowe to nie może
zabraknąć ciasta owocowego z jagodami. Zanim jagody pojawiają się w lasach
jeszcze trochę potrwa. Wiadomo, że nie każdy lubi je zbierać i ma cierpliwość
do nich, ale miłośników tego owocu jest na prawdę dużo. Sam uwielbiam jagody i
doceniam je za witaminy, jakie mi dostarczają i energie. Dlatego zaproponuje
wam przepis na jedno z ciast owocowych z jagodami. Przepis prosty i szybki do
wykonania.
Składniki:
- 5 jajek;
- 185 g cukru;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 150 ml oleju słonecznikowego;
- 270 g mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- pół litra świeżych jagód;
- cukier puder;
Przejdziemy teraz do
wykonania naszego ciasta owocowego z jagodami. Potrzebować będziemy blachę o
wymiarach około 23cm x 33 cm. Następnie ją musimy posmarować tłuszczem i
wykładamy papierem do pieczenia. W między czasie nasze jagody płuczemy i
pozostawiamy, aby trochę wyschły. W między czasie ustawiamy nasz piekarnik,
żeby się już nagrzał, na temperaturę 175 stopni Celsjusza. Następnie musimy
oddzielić białka jajek od żółtek. Pierwsze z nich, czyli białka, ubijamy na
sztywną pianę. Pamiętajmy, że pod koniec ubijania dodać musimy cukier i cukier
waniliowy i ubijać dalej, aż do momentu dokładnego rozpuszczenia się cukrów. Do
naszych ubitych białek należy dodawać po kolei po jednym żółtku, pamiętając,
aby dobrze je ubijać po dodaniu każdego z nich. Pod koniec wlewamy olej i
jeszcze chwilę miksujemy. W dalszym ciągu przepisu do naszej masy jajecznej
musimy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy to wszystko w
celu połączenia składników. Potem należy przelać masę do przegotowane wcześniej
formy i posypać jagodami. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do
temperatury 180 stopni i pieczemy około 35 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do
ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz