Pieczenie ciasta owocowego w tak ciepłe dni jak teraz, to można powiedzieć, że jest to codzienność. A banany są owocem dość powszechnie spotykanym i lubi je każdy z nas. A kompozycja w owym cieście owocowym jest na prawdę pyszna. Ja osobiście uwielbiam ciasta owocowe, w których znajdują się m.in. banany. Przepis na upieczenie ciasta z bananami, który udało mi się znaleźć jest prosty i szybki, także z efektu będziemy się bardzo szybko cieszyć. Dlatego chce się z wami podzielić owym przepisem.
Potrzebować będziemy:
- 7 bananów, najlepiej dojrzałych;
- 280 g brązowego cukru;
- 2 jaja;
- cukier waniliowy;
- ekstrakt waniliowy (parę kropel);
- 140 g masła;
- 300 g mąki;
- dwie płaskie łyżeczki sody;
- szczypta soli;
Przejdziemy teraz do
przygotowania i upieczenia ciasta. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni
Celsjusza. Wyjmujemy też wcześniej z lodówki masło, żeby zrobiło się miękkie.
Banany obieramy, kroimy i miksujemy albo ugniatamy np. widelcem. Dodajemy do
bananów cukier, cukier waniliowy, wlewamy ekstrakt waniliowy i mieszamy.
Następnie w miseczce ubijamy nasze jajka. Wlewamy je do naszej miseczki z
bananami i innymi produktami i też mieszamy. Dodajemy nasze rozpuszczone masło.
I dalej mieszamy. Do naszej mąki wsypujemy sodę oraz sól i mieszamy tak, aby
się nam połączyły. Wsypujemy to do naszej masy i mieszamy dokładnie. Wąską
blaszkę smarujemy smarujemy tłuszczem i wlewamy tam ciasto. Wkładamy to do
piekarnika i pieczemy przez około 1.5 godziny.
Gdy już zbliża się koniec czasu tradycyjnie sprawdzamy drewnianym
patyczkiem czy ciasto jest w środku dobrze upieczone. Jeżeli na patyczku będzie
coś wilgotnego z ciasta to pieczemy następne 10 minut. Po upieczeniu zostawiamy
ciasto w formie do wystudzenia. Wyciągamy ciasto z formy, posypujemy cukrem
pudrem.
I mamy przepyszne owocowe ciasto z bananami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz