Po okresie zimowym, w którym dominowały ciasta z
bakaliami, stefanki miodowe, makowce i babki, warto pokusić się o
upieczenie ciasta owocowego. Ciasto owocowe posiada swoje stałe grono
wielbicieli, a dostępność owoców pod różnymi postaciami sprzyja powstawaniu
smacznych placków, rolad, szarlotek i wielu innych wypieków. Poniżej przepis na
ciasto owocowe, w którym główną rolę odgrywają agrest oraz kiwi.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 5 jaj, szczypta
soli
Składniki na wierzch:
300 g agrestu świeżego, z kompotu (ewentualnie mrożonego), 2 kiwi, 4
łyżki konfitury morelowej (najlepiej niskosłodzonej, 3 łyżki żelatyny, 1/2
szklanki białego słodkiego wina, 1/2 szklanki soku winogronowego, 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i solą. Wsypać mąkę, energicznie mieszając,
zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od
białek. Białka schłodzić w lodówce. Do wystudzonej masy dodawać po jednym
żółtku, cały czas ucierając.
Schłodzone białka wymieszać z odrobiną soli i ubić na sztywną pianę, a
następnie połączyć z masą. Ciasto równomiernie rozsmarować na dnie
tortownicy przykrytej pergaminem. Piec około 30 minut w temperaturze 160
stopni.
Upieczony placek przełożyć na kratkę kuchenną, wystudzić, następnie
posmarować konfiturą. Konfiturę można rozgrzać, będzie łatwiejsza do
rozsmarowania. Agrest po rozmrożeniu i wyjęciu z kompotu osączyć. Kiwi
obrać, pociąć w półplasterki, krótko obgotować, odcedzić, wystudzić.
Żelatynę namoczyć. Owoce rozłożyć na cieście. Sok winogronowy podgrzać z
winem i cukrem, dodać żelatynę, mieszając, rozpuścić. Odstawić do wystudzenia.
Owoce posmarować tężejącą galaretką, można to zrobić za pomocą pędzelka.
Odstawić do schłodzenia.
Placek owocowy
na zielono, spowity winną galaretką, powinien przypaść do gustu wszystkim
lubiącym wyrazisty i orzeźwiający smak deserowych ciast.
Komentarze
Prześlij komentarz