Ciasto owocowe na zielono

Po okresie zimowym, w którym dominowały ciasta z bakaliami, stefanki miodowe, makowce i babki, warto pokusić się o upieczenie ciasta owocowego. Ciasto owocowe posiada swoje stałe grono wielbicieli, a dostępność owoców pod różnymi postaciami sprzyja powstawaniu smacznych placków, rolad, szarlotek i wielu innych wypieków. Poniżej przepis na ciasto owocowe, w którym główną rolę odgrywają agrest oraz kiwi.

Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 5 jaj, szczypta soli
Składniki na wierzch:
300 g agrestu świeżego, z kompotu (ewentualnie mrożonego), 2 kiwi, 4 łyżki konfitury morelowej (najlepiej niskosłodzonej, 3 łyżki żelatyny, 1/2 szklanki białego słodkiego wina, 1/2 szklanki soku winogronowego, 3 łyżki cukru

Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i solą. Wsypać mąkę, energicznie mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić w lodówce. Do wystudzonej masy dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Schłodzone białka wymieszać z odrobiną soli i ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z masą. Ciasto równomiernie rozsmarować na dnie tortownicy przykrytej pergaminem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Upieczony placek przełożyć na kratkę kuchenną, wystudzić, następnie posmarować konfiturą. Konfiturę można rozgrzać, będzie łatwiejsza do rozsmarowania. Agrest po rozmrożeniu i wyjęciu z kompotu osączyć. Kiwi obrać, pociąć w półplasterki, krótko obgotować, odcedzić, wystudzić.
Żelatynę namoczyć. Owoce rozłożyć na cieście. Sok winogronowy podgrzać z winem i cukrem, dodać żelatynę, mieszając, rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Owoce posmarować tężejącą galaretką, można to zrobić za pomocą pędzelka. Odstawić do schłodzenia.

Placek owocowy na zielono, spowity winną galaretką, powinien przypaść do gustu wszystkim lubiącym wyrazisty i orzeźwiający smak deserowych ciast.

Komentarze