Ciasto owocowe na drożdżach

Niezależnie od pory roku, wykorzystując dostępność owoców w różnych formach, możemy przygotowywać rozmaite ciasta owocowe. Nasze ciasto owocowe może składać się z jednego rodzaju tego wspaniałego daru natury, ale możemy też tworzyć kompozycje składające się z kilku rodzajów owoców. Ciasto owocowe z morelami, śliwkami lub jabłkami to wspaniałe połączenie smaku owoców z charakterystyczną nutą drożdżowego placka.

Składniki:
40 g drożdży, 3 łyżki cukru, 500 g mąki krupczatki, 250 ml mleka, sól, 1 cukier waniliowy, 2 jajka, 120 g margaryny, 300 g moreli świeżych, z zalewy lub suszonych, 300 g śliwek renklod, węgierek lub poza sezonem jabłek, cukier puder do posypania, tłuszcz i mąka krupczatka do formy
Kruszonka: 50 g mąki krupczatki, 40 g cukru, 40 g masła

Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru, dwiema łyżkami mąki i czterema łyżkami letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.
Do miski wsypać pozostałą ilość mąki i cukru, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, jajka i roztopioną oraz przestudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając pozostałą ilość mleka. Po uzyskaniu elastycznego i gładkiego ciasta, przenieść je na kilkanaście minut do wyrośnięcia i przykryć ściereczką.
Blachę z wyższymi krawędziami wysmarować margaryną i obsypać mąką krupczatką. Ciasto przełożyć na blachę i ponownie odstawić do dalszego wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Przygotować owoce. Umyć, osuszyć, wyjąć pestki. Morele odsączyć z zalewy. Z mąki cukru i masła przygotować kruszonkę, zagniatając składniki palcami.
Na cieście układać na przemian owoce. Rząd moreli, następnie rząd śliwek lub ćwiartek jabłek. Owoce posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Przepis na powyższe ciasto owocowe można dowolnie modyfikować, dobierając inne rodzaje owoców. Rozpoczynający się właśnie sezon na krajowe owoce warto w pełni wykorzystać.

Komentarze