Ciasto owoce, które do złudzenia przypomina ciasto drożdżowe




  Zapraszam dzisiaj do upieczenia ciasta owocowego, które bardzo przypomina w smaku ciasto drożdżowe. Jeżeli kogokolwiek najdzie ochota na taki wypiek, a jeszcze odwleka upieczenie ciasta typowo drożdżowego, to chciałbym wam zaproponować takie ciasto owocowe, które przypomina drożdżowe. Składniki oraz przygotowanie zamieszczam na dole.
Składniki:
- trzy szklanki mąki;
- półtorej szklanki cukru;
- trzy jaja;
- szklanka oleju;
- pół szklanki mleka;
- jedna łyżka octu owocowego (może być ocet jabłkowy);
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia;
- jeden cukier waniliowy;
- owoce (mogą być np. jabłka, śliwki, morele czy też rabarbar, wybór w pełni dowolny);
  Na początku musimy ubić całe jajka z cukrem na puch. Następnie musimy dodać etapami olej oraz mleko na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy łyżkę octu. Teraz wykładamy ciasto do dużej formy. Układamy owoce. Jeżeli mają nadmiar soku, chodzi tu o owoce typu truskawka, rabarbar, to najpierw obtaczamy w budyniu albo suchej galaretce i dopiero wówczas wykładamy na ciasto. Teraz to musimy piec w temperaturze 180 C przez około 40-50 minut.
  Możemy przed pieczeniem posypać na wierzch ciasta posypać kruszonkę albo po upieczeniu posypać cukrem pudrem, może też być lukier. Mamy teraz ciasto owocowe. Smacznego!

Komentarze