Zapraszam dzisiaj do
upieczenia ciasta owocowego, które bardzo przypomina w smaku ciasto drożdżowe.
Jeżeli kogokolwiek najdzie ochota na taki wypiek, a jeszcze odwleka upieczenie
ciasta typowo drożdżowego, to chciałbym wam zaproponować takie ciasto owocowe,
które przypomina drożdżowe. Składniki oraz przygotowanie zamieszczam na dole.
Składniki:
- trzy szklanki mąki;
- półtorej szklanki cukru;
- trzy jaja;
- szklanka oleju;
- pół szklanki mleka;
- jedna łyżka octu owocowego (może być ocet jabłkowy);
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia;
- jeden cukier waniliowy;
- owoce (mogą być np. jabłka, śliwki, morele czy też
rabarbar, wybór w pełni dowolny);
Na początku musimy
ubić całe jajka z cukrem na puch. Następnie musimy dodać etapami olej oraz
mleko na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy łyżkę
octu. Teraz wykładamy ciasto do dużej formy. Układamy owoce. Jeżeli mają
nadmiar soku, chodzi tu o owoce typu truskawka, rabarbar, to najpierw obtaczamy
w budyniu albo suchej galaretce i dopiero wówczas wykładamy na ciasto. Teraz to
musimy piec w temperaturze 180 C przez około 40-50 minut.
Możemy przed
pieczeniem posypać na wierzch ciasta posypać kruszonkę albo po upieczeniu
posypać cukrem pudrem, może też być lukier. Mamy teraz ciasto owocowe. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz