Chleb orzechowy na miodzie

Mieszanka mąki żytniej i pszennej, woda, drożdże, miód i orzechy. Niby proste składniki, ale połączone w jedną całość, pozwalają na stworzenie chleba, który powinien być ciekawym urozmaiceniem dla codziennego pieczywa. Chleby na miodzie mają zresztą wielu zwolenników, a chleb na miodzie i ze śliwką posmarowany masłem jest doskonalą przekąską miedzy głównymi posiłkami. Tutaj zamiast śliwek dodatkiem są orzechy, które doskonale komponują się z miodową nutą miękiszu.

Składniki:
500 g gotowej mieszanki do wypieku chleba góralskiego, 20 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych, 2 łyżki łuskanych orzechów laskowych, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki orzechów nerkowca, 3 łyżki miodu akacjowego

Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z letnią wodą. Do miski wsypać mieszankę i wlać rozpuszczone drożdże. Mieszać do momentu powstania jednolitego ciasta. Wierzch można lekko oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać orzechy oraz miód i ponownie wyrobić ciasto. Z ciasta uformować okrągły bochenek i ułożyć go na blasze przykrytej pergaminem. Pozostawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Smak chleba wcale nie musi być nudny i jednostajny. Wykorzystując bogactwo smacznych i zdrowych dodatków, możemy kupić chleb razowy ze słonecznikiem, chleb na miodzie i ze śliwką lub korzystając z przepisów upiec coś samemu.

Komentarze