Mieszanka mąki żytniej i pszennej, woda, drożdże, miód
i orzechy. Niby proste składniki, ale połączone w jedną całość, pozwalają na
stworzenie chleba, który powinien być ciekawym urozmaiceniem dla codziennego pieczywa.
Chleby na miodzie mają zresztą wielu zwolenników, a chleb na miodzie i ze
śliwką posmarowany masłem jest doskonalą przekąską miedzy głównymi posiłkami.
Tutaj zamiast śliwek dodatkiem są orzechy, które doskonale komponują się z
miodową nutą miękiszu.
Składniki:
500 g gotowej mieszanki do wypieku chleba góralskiego, 20 g świeżych
drożdży, 350 ml letniej wody, 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych, 2 łyżki
łuskanych orzechów laskowych, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki orzechów
nerkowca, 3 łyżki miodu akacjowego
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z letnią wodą. Do miski wsypać mieszankę i wlać
rozpuszczone drożdże. Mieszać do momentu powstania jednolitego ciasta. Wierzch
można lekko oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do
wyrośnięcia. Po tym czasie dodać orzechy oraz miód i ponownie wyrobić ciasto. Z
ciasta uformować okrągły bochenek i ułożyć go na blasze przykrytej pergaminem.
Pozostawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika
i piec 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Smak chleba
wcale nie musi być nudny i jednostajny. Wykorzystując bogactwo smacznych
i zdrowych dodatków, możemy kupić chleb razowy ze słonecznikiem, chleb na
miodzie i ze śliwką lub korzystając z przepisów upiec coś samemu.
Komentarze
Prześlij komentarz