Wyśmienite ciasto krówka to z
pewnością nie lada pokusa zwłaszcza dla wielbicieli cukierków o tej samej
nazwie. O cieście krówka zrobionym z dwóch placków miodowych przełożonych
kremem śmietanowym, bądź budyniowym oraz słodką masą krówkową i ozdobionym migdałami
lub orzechami pisano już na tym blogu. Wystarczy, więc zaglądnąć do tych
przepisów i upiec wyśmienite słodkie ciasto krówka.
Dzisiaj polecam nieco inne,
bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto krówka. Bez kremu, przełożone
jedynie gotową delikatną i słodką masą krówkową. W kilku słowach prosty słodki
wypiek krówkowy.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej, 200 g
margaryny, 200 g cukru pudru, 5 całych jajek, 3 g amoniaku, 1 cukier waniliowy.
Wykonanie ciasta:
Utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem
oraz cukrem waniliowym, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku. Amoniak
rozpuścić w jednej łyżce mleka lub wody i dodać do masy w czasie jej ucierania.
Pod koniec dodać przesianą mąkę, całość dokładnie utrzeć na jednolitą gładką
masę. 3 blaszki jednakowej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić
masę na trzy części i rozsmarować ją na przygotowanych blaszkach. Wkładać do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 do 20 minut, do
uzyskania lekko złotego koloru.
Placki do takiego ciasta krówka
możemy upiec nawet kilka dni przed podaniem ciasta. Nabiorą one wtedy
wilgotności i nie będą tak twarde.
Przygotować 2 puszki gotowej masy
krówkowej. Przed rozsmarowywaniem masy dobrze jest puszkę zanurzyć na kilka
minut w gorącej wodzie. Masa po takim lekkim ociepleniu będzie zdecydowanie
lepiej się smarować na ciastach. Możemy również przygotować masę krówkową z
mleka skondensowanego w puszce. Takie mleko w puszce należy wcześniej gotować,
przez co najmniej 3 godziny. Pamiętać należy jednak, by puszka podczas
gotowania była cała zanurzona w wodzie.
Placki ciasta przełożyć masą
krówkową, której można odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu ciasta.
Posmarowany wierzch ciasta krówka można także dekoracyjnie według uznania
posypać kokosem, posiekanymi orzechami lub startą czekoladą.
Proste w wykonaniu, doskonałe w
smaku, choć bardzo słodkie ciasto krówka to godny polecenia słodki wypiek na
każdą okazję.
Komentarze
Prześlij komentarz