Wyśmienite ciasto krówka


Wyśmienite ciasto krówka to z pewnością nie lada pokusa zwłaszcza dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. O cieście krówka zrobionym z dwóch placków miodowych przełożonych kremem śmietanowym, bądź budyniowym oraz słodką masą krówkową i ozdobionym migdałami lub orzechami pisano już na tym blogu. Wystarczy, więc zaglądnąć do tych przepisów i upiec wyśmienite słodkie ciasto krówka.
Dzisiaj polecam nieco inne, bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto krówka. Bez kremu, przełożone jedynie gotową delikatną i słodką masą krówkową. W kilku słowach prosty słodki wypiek krówkowy.
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej, 200 g margaryny, 200 g cukru pudru, 5 całych jajek, 3 g amoniaku, 1 cukier waniliowy.
Wykonanie ciasta:
Utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku. Amoniak rozpuścić w jednej łyżce mleka lub wody i dodać do masy w czasie jej ucierania. Pod koniec dodać przesianą mąkę, całość dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. 3 blaszki jednakowej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić masę na trzy części i rozsmarować ją na przygotowanych blaszkach. Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 do 20 minut, do uzyskania lekko złotego koloru.
Placki do takiego ciasta krówka możemy upiec nawet kilka dni przed podaniem ciasta. Nabiorą one wtedy wilgotności i nie będą tak twarde.
Przygotować 2 puszki gotowej masy krówkowej. Przed rozsmarowywaniem masy dobrze jest puszkę zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie. Masa po takim lekkim ociepleniu będzie zdecydowanie lepiej się smarować na ciastach. Możemy również przygotować masę krówkową z mleka skondensowanego w puszce. Takie mleko w puszce należy wcześniej gotować, przez co najmniej 3 godziny. Pamiętać należy jednak, by puszka podczas gotowania była cała zanurzona w wodzie.
Placki ciasta przełożyć masą krówkową, której można odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu ciasta. Posmarowany wierzch ciasta krówka można także dekoracyjnie według uznania posypać kokosem, posiekanymi orzechami lub startą czekoladą.
Proste w wykonaniu, doskonałe w smaku, choć bardzo słodkie ciasto krówka to godny polecenia słodki wypiek na każdą okazję.

Komentarze