Serniki należą do ulubionych
ciast wielu Polaków. Są delikatne i smaczne, ale też i ze względu na ich główny
składnik, czyli biały ser bardzo pożywne. Serniki piecze się właściwie bez
okazji, tak po prostu, jako pyszny deser, ale serniki piecze się także
obowiązkowo na Wielkanoc.
Oto moja propozycja tradycyjnego,
świątecznego sernika na kruchym z rosą, którego upieczenie nie sprawi nikomu
większego problemu.
Składniki na ciasto:
300 gramów mąki, 100 gramów
masła, 100 gramów cukru pudru, 1 jajko, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia.
Składniki na masę serową:
1 kg białego sera, 10 jajek, 300 gramów
cukru pudru, 200 gramów masła, 2 łyżki budyniu, sok z 1 cytryny, skórka otarta
z 1 cytryny.
Składniki na rosę:
5 białek, 1 szklanka cukru pudru.
Wykonanie sernika na kruchym:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać
masło i wysiekać nożem. Dodać cukier puder, jajko, żółtka oraz proszek do
pieczenia. Ręką zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć na wysmarowaną
i obsypaną bułką tartą foremkę. Kruchy spód należy lekko podpiec przez 20 minut
w temperaturze 180 stopni.
Biały ser zmielić dwa razy.
Żółtka utrzeć dodając cukier puder małymi porcjami. Dodać roztopione i
przestudzone masło, budyń w proszku, cały czas miksując dodawać małymi porcjami
zmielony biały ser. Dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz otartą skórkę cytrynową. Dokładnie utrzeć mikserem wszystkie składniki na aksamitną
puszystą masę serową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli
dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać łopatką i przełożyć na
podpieczone kruche ciasto. Wstawić na około 45 minut do piekarnika nagrzanego
na 180 stopni. Po tym czasie delikatnie wyjąć ciasto z piekarnika. Białka ubić
z cukrem na sztywną bezę, po czym wyłożyć ją na wierzch sernika na kruchym. Piec
jeszcze piekarniku rozgrzanym do 150
stopni przez 15 minut aż beza się zezłoci.
Tradycyjny delikatny sernik na
kruchym to moim zdaniem bardzo dobra propozycja świątecznego wypieku.
Komentarze
Prześlij komentarz