Serniki należą do tego grona ciast, których zliczenie
wszystkich wersji jest chyba niemożliwe. Serniki na kruchym, klasyczne bez
spodu, na zimno oraz z ogromną ilością dodatków, tworzą niepowtarzalny festiwal
smaków. Dzięki temu sprawdzają się niemal na każdą okazję, a w okresach
świątecznych są często nieodłącznym rarytasem na zastawionych stołach.
Składniki:
240 g mąki, 160 g cukru pudru, 150 g masła, 2 jaja, 300 ml mleka, 120 g
cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 350 g miękkiego twarogu, 300 g moreli,
150 g orzechów włoskich, opcjonalnie (konfitura morelowa, odrobina whisky lub
brandy)
Wykonanie:
Mąkę przesiać z połową cukru pudru. Dodać pokrojone masło oraz jedno
jajko. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
Z mleka, dwóch łyżek cukru i budyniu ugotować gęsty krem. Ostudzić, cały
czas mieszając. Następnie dodać twaróg, jajko i resztę cukru pudru.
2/3 ciasta rozwałkować na okrągły płat i wyłożyć nim dno tortownicy.
Ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 200
stopni na złoty kolor. Z pozostałego ciasta utworzyć pasek. Ułożyć go w formie
wzdłuż brzegu i docisnąć do podpieczonego ciasta.
Morele (jeżeli są z puszki, osączyć) pokroić na połówki. Na ciasto
wyłożyć połowę masy serowej, na nią ułożyć morele i przykryć resztą masy.
Orzechy prażyć 5 – 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie obłuskać
je na sitku, po czym wymieszać z pozostałym cukrem. Rozsypać na cieście. Tak
przygotowany sernik piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu
odstawić do wystudzenia.
Sernik można wzbogacić dodatkiem konfitury i alkoholu. Zanim wierzch
ciasta posypiemy orzechami, można go posmarować konfiturą morelową doprawioną
odrobiną whisky, która podkreśli smak moreli i orzechów.
Sernik na kruchym spodzie z morelami i orzechami. Jest
to ciekawe połączenie smaku tych składników na jednym talerzu. Sprawdzi się on doskonale
w roli deseru na zakończenie wielkanocnego śniadania.
Komentarze
Prześlij komentarz