Smaczne i proste danie, czy to na
lekki obiad dla dzieci, czy na podwieczorek. Z dowolnie dobranymi konfiturami,
czy bitą śmietaną wedle smakowych upodobań. Mowa oczywiście o naleśnikach z
serem, które łatwo i dosyć szybko możemy przygotować.
Składniki:
125 g mąki, 200 ml mleka, cukier
waniliowy, 3 jajka, szczypta soli.
Składniki na serowe nadzienie:
1 serek kremowy, 3 łyżki cukru
pudru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, brzoskwinie w syropie, szczypta soli,
skórka otarta z jednej cytryny.
Wykonanie naleśników z serem:
Jajka roztrzepać, dodać mleko,
cukier waniliowy, sól i stopniowo dodawać mąkę. Dokładnie połączyć składniki
najlepiej ubijając mikserem, odstawić na pół godziny. Jeśli ciasto naleśnikowe będzie
zbyt gęste można rozcieńczyć go nieco wodą. Rozgrzać patelnię z sklarowanym
masłem, ewentualnie zlać nadmiar tłuszczu. Na patelnię małą łyżką wazową
nalewać porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzić po dnie. Po usmażeniu z
obydwu stron kłaść naleśniki na odwróconym dnem płaskim talerzu.
Serek ze szczyptą soli wymieszać
z cukrem waniliowym, według uznania trzema lub czterema łyżkami cukru pudru i
żółtkami. Starannie wymieszać a na koniec dodać pokrojone na grubą kostkę
brzoskwinie z syropu oraz otartą skórkę z cytryny.
Nadzienie serowe rozsmarowywać kolejno na
każdy placek naleśnikowy i składać na cztery w tak zwaną chusteczkę.
Można ozdobić i dodać nieco uroku
naleśnikom z serem nakładając na każdy poskładany już naleśnik kopczyk z bitej
śmietany i posypać startą czekoladą. Można też naleśniki z serem podawać z
dowolnymi konfiturami.
Najlepszy smak naleśników z serem
uzyskamy smażąc je na maśle, a najdelikatniejszą strukturę ciasta naleśnikowego
otrzymamy robiąc je z mąki tortowej lub krupczatki.
Polecam przyrządzenie naleśników
z serem i ulubionymi dodatkami, a radość domowników zwłaszcza tych najmłodszych
gwarantowana.
Komentarze
Prześlij komentarz