Pyszne naleśniki z serem z dodatkiem brzoskwiń


Smaczne i proste danie, czy to na lekki obiad dla dzieci, czy na podwieczorek. Z dowolnie dobranymi konfiturami, czy bitą śmietaną wedle smakowych upodobań. Mowa oczywiście o naleśnikach z serem, które łatwo i dosyć szybko możemy przygotować.
Składniki:
125 g mąki, 200 ml mleka, cukier waniliowy, 3 jajka, szczypta soli.
Składniki na serowe nadzienie:
1 serek kremowy, 3 łyżki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, brzoskwinie w syropie, szczypta soli, skórka otarta z jednej cytryny.
Wykonanie naleśników z serem:
Jajka roztrzepać, dodać mleko, cukier waniliowy, sól i stopniowo dodawać mąkę. Dokładnie połączyć składniki najlepiej ubijając mikserem, odstawić na pół godziny. Jeśli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste można rozcieńczyć go nieco wodą. Rozgrzać patelnię z sklarowanym masłem, ewentualnie zlać nadmiar tłuszczu. Na patelnię małą łyżką wazową nalewać porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzić po dnie. Po usmażeniu z obydwu stron kłaść naleśniki na odwróconym dnem płaskim talerzu.
Serek ze szczyptą soli wymieszać z cukrem waniliowym, według uznania trzema lub czterema łyżkami cukru pudru i żółtkami. Starannie wymieszać a na koniec dodać pokrojone na grubą kostkę brzoskwinie z syropu oraz otartą skórkę z cytryny.
Nadzienie serowe rozsmarowywać kolejno na każdy placek naleśnikowy i składać na cztery w tak zwaną chusteczkę.
Można ozdobić i dodać nieco uroku naleśnikom z serem nakładając na każdy poskładany już naleśnik kopczyk z bitej śmietany i posypać startą czekoladą. Można też naleśniki z serem podawać z dowolnymi konfiturami.
Najlepszy smak naleśników z serem uzyskamy smażąc je na maśle, a najdelikatniejszą strukturę ciasta naleśnikowego otrzymamy robiąc je z mąki tortowej lub krupczatki.
Polecam przyrządzenie naleśników z serem i ulubionymi dodatkami, a radość domowników zwłaszcza tych najmłodszych gwarantowana. 

               

Komentarze